Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2008

ΑΝΑΚΑΛΥΦΘΗΚΕ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΔΕΤΣΗΣ.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΟΣΩΜΑΤΩΝ -Υ -ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΒΡΕΘΗΚΕ Ο «Αδάμ».
Η ρίζα του φυλογενετικού δέντρου έχει χρονολογηθεί περίπου 90 χιλιάδες χρόνια (ky) πριν από το παρόν.
Επομένως όλοι οι άντρες του πλανήτη έχουν έναν κοινό προ-προ-...-παππού ο οποίος έζησε εκείνη την εποχή, και ο οποίος βαφτίστηκε χαϊδευτικά ως «Αδάμ».
ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΩΝΥΜΟ ΑΥΤΟΥ {ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΑΝΕΞΑΚΡΙΒΩΤΕΣ ΑΚΟΜΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ} ΕΙΝΑΙ ΔΕΤΣΗΣ.
Η ΙΣΤΙΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΝΑ ΕΝΤΟΠΙΣΕΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΙΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ ΠΟΥ ΖΟΥΣΕ Ο ΜΑΚΡΙΝΟΣ ΜΑΣ ΓΕΝΝΗΤΟΡΑΣ.ΘΑ ΣΑΣ ΚΡΑΤΑΜΕ ΣΥΝΕΧΩΣ ΕΝΗΜΕΡΟΥΣ ΜΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΕΧΟΥΜΕ ΕΠΙ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ.

Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2008

Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΝΑΞΟ




ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΑΜ. ΔΕΤΣΗΣ


Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ Στρατ. Τµήµατος Νάξου (1900-1996)


Δαµαριωνίτηs είναι ο οργανωτns και ο αναγνωρισµένοs από το Αρχηγειοίο Μέ­σης Ανατολης αρχηγόs του αντάρτικου στην Νάξο κατά την κατοχη.
Προκειται για τον Ταγµατάρχη τότε και µετέπειτα στρατηγό Γεώργιο Σταµ. Δέτση, που οργάνωσε την Εθνικιη αντί­σταση στη Νάξο Εναντίον των ξένων κα­τακτπτών.
Ο Γεώργιοs Δέτσηs γεννηθηκε στο Δαµαριώνα Νάξου το 1900, πέθανε στnν Αθιηνα στις 26-9-1996
και Ενταφιάσθηκε στο χωριό του το Δαµαριώνα, που αγα­πούσε πολύ.


Μικρόs κατετάγη στο Στρατό ωs υπα­ξιωµατικόs. ·ελαβε µέροs στη Μικρασια­τικιη Εκστρατεία, όπου στη µάχη για την κατάλειψη τnς Κιουταχείαs (1921) από τον 'στρατό µαs τραυµατίσθηκε και µεταφέρθηκε στον Πειραιά για θεραπεία.
Αργότερα τον βρίσκωµε αξιωµατικό να αγωνίζεται εναντίον των lταλών στα Αλβανικά βουνά και από την αλληλογραφία του τns εποχης εκείνηs διαφαίνεται καθαρά η µεγαλη αγάπη του στην οικογένεια, η πίστη του στην Παναγιά και η αφοσίωση του στην πατρίδα.
«Είναι υπoxρεωσις, γράφει, κάθε Eλληνos µικρού και µεγάλου και κάθε Ελληνίδοs να προσφέρει ταs υπηρεσίαs του εις την γλυκειά µαs πατρίδα ... ».
Στην κατοχη ο ταγµατάρχηs Γεώργιοs Δέτσηs µε τρόπο µυστικό και µεθοδικό συγκρότησε και οργάνωσε το Στρατιωτικό Τµηµα Νάξου, στις 21 Νοεµβρίου 1941, το οποίο διαλύθηκε, µετά την απεπωθέρωση τns Νάξου, στις 25-10-1944.
Σκοπόs του Στρατιωτικού τµnµατοs Νάξου, ως αναγράφεται στnν εισηγιτικη εκθεση του αρχηγού του Γ. Δέτση πρos το Υπουργείο εθνικns Άµυναs, ηταν η συγκρότnση ανταρτικών οµάδων, η συγκέντρωση πληροφοριών στρατιωτικns φύσεωs και η διαβίβαση τous στο Στρατnγείo μεσns Avaτoλns, η διενέργεια πράξεων διαφθοράs, n προστασία και φυγάδευσn συµµάχων και Ελληνων
και n διατηρηση και τόνωση του εθνικού φρονηµατοs των κατοίκων τns Νάξου.
Άµεσοι και στενοί συνεργάτεs του ταγµατάρχη Δέτση οι µόνιµοι αξ/κοί του Ελληνικού Στρατού: Κατσούλns Εµµ., Πατσαρίσns Αντ., Καραµπάτσns Δηµ., Κυπαρισης Νικ.,οι έφεδροι αξιωµατικοί και πολλοί κάτοικοι των χωριών που έδρα­σαν µε κίνδυνο τns ζωnς τους.
Το 1942 με υποβρύχιο από την Μέση Ανατολή αποβιβάστηκαν στην Αγιασό Νάξου πέντε Ιερολοχίτες Έλληνες, (Σερβετιάδης, Φουριώτης Αντώνης, Μπενίκος), οι δύο με ειδικότητα ασυρματιστού και οι υπόλοιποι τρεις για κατασκοπεία.
Οι κύριοι συνεργάτες τους (σύνδεσμοι) ήταν ο Γεώργιος Δέτσης (Χατζής) και ο Γιάννης Δέτσης (Κουρμούλης).
Ο Γιώργης Δέτσης (Χατζής) Δαμαριωνίτης, ο συνταγματάρχης τότε και μετέπειτα στρατηγός ηταν ο αρχηγος, στο αντάρτικο της Νάξου εναντίον των ξένων κατακτητών.
Οι ανωτέρω Δαμαριωνίτες παρέλαβαν τους Ιερολοχίτες και τους πήγαν πρώτα στη Λαγκάδα στο σπήλαιο, όπου έμειναν για 1Ο ημέρες και κατόπιν πήγαν στο κάστρο στην Θεοσκέπαστη. Λόγω της επικινδυνότητας να τους ανακαλύψουν, κατέληξαν στο μιτάτο στη θέση Κατσούλη του Νικολάου Δέτση (Καφαντάρη). Εκεί έμειναν από Αύγουστο 1943 - Οκτώβρη 1943, όπου και έγινε η αποχώρηση των Γερμανών από τη Νάξο.
Καθημερινά και όταν οι συνθήκες το επέτρεπαν ένας από τους Ιερολοχίτες έπαιρνε τον μικρό Γιάννη (Καφαντάρη) 15 ετών, γιο του Νικόλα, και κατέβαιναν στα Λιβάδια και τη Χώρα με την δικαιολογία να πουλήσουν λάστιχα από αυτοκίνητα για τα παπούτσια ή για εξεύρεση τροφής και κύριο σκοπό την κατασκοπεία του εχθρού. Ο μεγαλύτερος γιος του Νικόλα (Καφαντάρη), Γιώργης Δέτσης, καθόταν ως παρατηρητής στη θέση Κατσούλη για να ειδοποιήσει σε περίπτωση κινδύνου.
Συγκροτηθηκαν ένοπλο τμηµα ανταρτών, οµάδεs πληροφοριών, προπαγάν­δαs, φυγαδεύσεωs και το Σ.Τ.Ν. ανάπτυξε δράση.
Το Συµµαχικό Στρατηγείο μεσης ανατολης, αφού έλαβε γνώση τns κατασκο­πευτικης δραστnριότnταs του Σ.Τ.Ν., το ενέταξε στnν δύναµη του και αναγνώρι­σε τον Ταγµατάρχη Γ. Δέτση ως αρχηγό τns γενικης αντίστασns στην Νάξο και εγκατάστησε πληροφοριακό δίκτυο στn Νάξο.
Οι πάσns φύσεωs πλnροφορίεs περί των κατακτητών από τα διάφορα χωριά δlεβιβάζοντο δια πεζών αγγελιαφόρων στη Διοίκηση του Σ.Τ.Ν., στο χωριό Δα­µαριώνα και απ' εκεί δια ασυρµάτου στο Αρχηγείο Mεσης Avατολης.
Ο Ταγµατάρχns Γ. Δέτσns είχε το αρχηγείο του στο περιβόλι του πατέρα του, στο Δαµαλά, κοντά στο αµπέλι του Αντώνη Βασαλάκη (Λιερού) και συνερ­γαζόταν µε το κλιµάκιο των Άγγλων κοµάντος του νησιού και τις άλλεs οργανώ­σεις ΕΑΜ-ΕΛΑΣ µε κέντρο την Απείρανθο υπό το Συντ/χη Φλ. Μπάκαλο. Το Σ.Τ.Ν. ενέπνευσε πνεύµα αντίστασns στoυs κατοίκουs τns Νάξου, n προσφορά του ηταν εθνικη και το όνοµα του Γ. Δέτση σηµείο αναφοράs, ως οµολογείται.
Στη σύσκεψη, στο σπίτι του Ι. Λιανόπουλου, έφεδρου αξιωµατικού και σηµα­ντικού αγωνιστη τns αντίστασns στn Νάξο, στο Φιλώτι, έλαβαν µέροs µόνο αξιωµατικοί ως Καιρης, Δέτσns, Πατσαριδης, Κατσούλns κ.ά.
Αντικείµενο τns σύσκεψns ηταν n περαιτέρω στάση έναντι των Γερµανών.
Στη σύσκεψη προσηλθε και ο Γ. Ζευγώλns, µέλοs τns Διοικούσαs επιτροπης του ΕΑΜ Νάξου, και µετέφερε το µηνυµα-απόφαση ότι το ΕΑΜ είχε αποφασίσει να χτυπησεl τoυs Γερµανούs.
Μετά την ανακοίνωση τns απόφασns ο Γ. Ζευγώλns αποχώρησε και οι αξιω­µατικοί σκεφθέντεs ψύχραιµα και εκτιµησαντεs την κατάσταση αποφάσισαν να µν χτυπησουν τους Γερµανούs κατά τη µετάβαση τoυς στη Χώρα, αλλά να ανα­µείνουν την κατάλλη στιγµη και έξωθεν βοηθεια».
Το ΕΑΜ δέxτnκε την απόφαση των αξιωµατικών και έτσι αποφεύχθηκε αιµατοκύλισµα κάποιου χωριού, ισως αποτραπηκαν «Νέα Καλάβρυτα» στn Νά­ξο.
Στη µάχη στο Κάσρο τns Χώραs για απελευθέρωση τns Νάξου, 13-15 Οκτώ­βρη 1944, ενωµένεs οι δυνάµεις Σ,Τ.Ν.-ΕΑΜ, υπό τις διαταγέs του Γ. Δέτση, έλα­βαν ενεργό µέροs και µε τoυς Iερολοχιτες και Ayγλους Κοµάντοs απελευθέρω­σαν από την Γερµανικn Kατοχn, έπειτα από τριnµερn µάχn, στην Νάξο.
Στnv έκθεση Διοικnσεωs του Ιερού Λόχου για τous διακριθέντεs στην ανωτέ-
ρω µάχη αναφέρεται µεταξύ των άλλων.
« ... Τον Ταγµατάρχην ΔΕΤΣΗΝ Γ. ΔΙΟΙΚΗΤΗΝ του Τµnµατοs Ανταρτών ΝΑΞΟΥ µνηµονεύω διότι εν πληρει δουλεία της Πατρίδοs κατόρθωσε να συγκροτηση και να εµφανίση τnν κατάλληλη στιγµην ένοπλον Τµηµα, όπερ συνεργάσθη άρι­στα και συνέβαλε κατά πολύ εις την συντριβην του εχθρού ανωτέρου εις µέσα και ισχυρώs εγκατεστηµένου και προτείνω όπωs του απονεµηθη ο Πολεµικόs Σταυρόs Γ' Τάξεωs».
Ο Διοικnτns του αρχηγείου της 133 µονάδαs του Συµµαχικού Στρατηγείου Μέσns Avατολης, Avτ/ρxns Ι. Α. Ντόλµπευ, σε έγγραφό του, µε ηµεροµηνία 1­12-43, γράφει για τον Ταγµατάρχη Γ. Δέτση. «Σε όλη την διάρκεια αυτού του πο­λέµου ο Ταγµατάρχns ΔΕΤΣΗΣ Γεωργ. υπηρξε ενθουσιώδns υποστηρικτης των Συµµάχων στην Nnσo Νάξο.

Από το 1942 βοnθnσε κάθε συµµαχικό προσωπικό, που απεβιβάζετο στην Νάξο και εξ αιτίαs του οποίου φυλακίστηκε πολλέs φορέs από τous lταλούs. Όταν συµµαχικn στρατιωτικη αποστολη αποβιβάστηκε στην Νάξο εγκατέστnσε στενό σύνδεσµο µε αυτη

Ηταν τότε αρχnγόs τns οµάδαs αντί­στασns του ανταρτικού στρατού τns Νησου- και οδnγnσε τους άνδρεs του προς υποστnριξn των επιθέσεων της αποστολης κατά του εχθρού.

Οδηγησε το στρα­τό του στην τελικη επίθεση κατά τns Γερµανικns φρουράs τον Οκτώβριο του '44, πράξη που είχε ως αποτέλεσµα την µετά τριnµερο απελευθέρωση της Νάξου.
Γενικόs χαρακτnρισµόs: Εξαίρετοs τύποs Αξ/κού πρόσφερε µεγάλη υπηρεσία στις 133 µονάδεs και πολλέs φορέs έδειξε την αξία του στις µάχεs κατά των Γερ­µανών.
Οι υπnρεσίεs του προτείνεται να θεωρηθούν ως υπnρεσίεs στην πρώτη γραµ­µn, n υπηρεσία επί εχθρικού εδάφουs».
Στις 22-8-48 ο Βρετανόs Πρεσβευτns Νόρτον, σε επίσημη τελετη στην Βρετανι­κn Πρεσβεία στην Αθηνα, παρασηµοφόρησε µε Βρετανικό παράσηµο τον Ταγ­µατάρχη ΔΕΤΣΗ Γεώργιο. Ο γνωστόs συγγραφέαs και ποιητης Ν. Κεφαλληνιά­δns αφιέρωσε στον Γεώργιο Δέτση το πιο κάτω ποίηµα:
Στον αείµνnσrο συνταγµατάρχn Γεώργιο Δέrσn
Σ' είδα προχτέs στον ύπνο µου και παλι στο νnσί µαs, πως έκανεs Αντίστασn µε τους αγωνιστες,
λαχτάρnσε n καρδούλα µου, όπωs τα Χρόνια εκείνα
του ένδοξου αντάρτικου, σα νά 'τανε προχτέs.
Eίxεs το Αρχnγείο σου πάνω στο Δαµαριώνα και σού 'φερνα µnνύµaτα των αξιωµατικών
του αείµνnστου Κατσούλn, του Αντώνn Πατσαρίσn,

που οργανώναν τα χωριά µαs εναντίον των Γερµανών.

Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2008

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΔΕΤΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΙΡΑΝΘΟ ΝΑΞΟΥ

ΑΠΕΡΑΘΗΤΕΣ:
Η ανάλυση του γενεαλογικού δέντρου των οικογενειων ΔΕΤΣΗ απο την Απειρανθο έχει ως εξής:

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ( ) - Παντρεύτηκε την
ΙΣΤΟΡΙΚΟ: Γεννήθηκε στον Δαμαριώνα
.Πηγε στην Απειρανθο περιπου τον 18 ο αιωνα οπου παντρευτηκε και εζησε εκει
. ΕΙΝΑΙ Ο ΓΕΝΝΗΤΩΡ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΝ ΑΠΕΙΡΑΝΘΩ ΔΕΤΣΗΔΩΝ
Το επαγγελμα του ηταν τσαγκαρης
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ:
ΑΙΤΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥ:
ΑΠΕΚΤΗΣΑΝ: 2 παιδιά, αγόρια
ΠΑΙΔΙΑ:
: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ( )
: ΙΩΑΝΝΗΣ ( )


.ΓΕΩΡΓΙΟΣ ( )ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ
– Παντρεύτηκε την
ΙΣΤΟΡΙΚΟ: Γεννηθηκε στην Απειρανθο
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ:
ΑΙΤΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥ:
ΑΠΕΚΤΗΣΑΝ:
ΠΑΙΔΙΑ:
ΑΠΕΚΤΗΣΑΝ 6 ΠΑΙΔΙΑ
ΕΙΡΗΝΗ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΒΑΣΙΛΗΣ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ

:ΙΩΑΝΝΗΣ ( ) – ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ
Παντρεύτηκε την
ΙΣΤΟΡΙΚΟ: Γεννήθηκε στην Απειρανθο
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ:
ΑΙΤΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥ: .
ΑΠΕΚΤΗΣΑΝ:
ΠΑΙΔΙΑ:
ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ( )

ΑΠΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΔΕΤΣΗΔΕΣ ΤΗΣ ΑΠΕΙΡΑΝΘΟΥ ΕΧΟΥΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΗ ΤΙΣ ΕΞΗΣ ΦΑΜΙΛΙΕΣ.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΕΩΡΓΙΟ
1]ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΗΔΕΣ
2]ΚΑΡΙΩΤΗΔΕΣ
3]ΓΙΑΓΚΗΔΕΣ

ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΩΑΝΝΗ
1]ΚΑΛΑΝΑΡΧΗΔΕΣ
2]ΚΟΛΕΗΔΕΣ
3]ΑΓΙΑΚΗΔΕΣ
4]ΖΑΡΑΜΗΔΕΣ [ΜΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΓΑΛΛΙΑ]
:

Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2008

ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΔΕΤΣΗΣ ΕΞ ΑΜΕΡΙΚΗΣ.

Michael Detsis Company Profile Profile Michael Detsis company profilefrom Users User Contributed Company InformationReports Michael Detsis financial and company reportsMap Michael Detsis map and driving directionsCompany Q&A View or contribute questions & answersMichael Detsis (Anova Business Consulting)119 E Mountain Rd, Belle Mead, NJ 08502 Contact Phone:(908) 369-6894 URL (web address):Business Category:Business Consulting Services in Belle Mead, NJIndustry (SIC):Business Consulting Services, NEC
Business InformationThis company profile is for the private company Michael Detsis, located in Belle Mead, NJ. Anova Business Consulting's line of business is business consulting services. Company Name:Michael Detsis Is This Your Company?Address:119 E Mountain Rd, Belle Mead, NJ 08502 (Map)
Alt Business Name:Anova Business ConsultingLocation Type:Single LocationEst. Annual Sales: View Details Est. # of Employees:1 Est. Empl. at Loc.:1 Year Started:1993 State of Incorp:SIC #Code: View Details Contact's Name:Michael Detsis Contact's Title:OwnerNAICS:Other Management Consulting Services
Data above provided by D&B. Click on the reports tab at the top of the page to research company background, detailed company profile, credit and financial reports for Michael Detsis.

Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2008

ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΕΤΣΗΔΩΝ


ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Η ΤΡΙΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΔΕΤΣΗΔΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗ ΤΟΝ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ 2009 ΠΑΛΙ ΣΤΗΝ ΤΑΒΕΡΝΑ ΚΥΡΑ ΣΤΟΝ ΝΕΟ ΚΟΣΜΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ.

ΤΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΔΕΛΦΙΑ

ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ[ΜΟΥΛΑΡΟΣ] -ΜΙΧΑΛΗΣ[ΚΑΦΕΤΖΗΣ] -ΝΙΚΟΛΑΣ[ΚΑΦΑΝΤΑΡΗΣ]

Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2008

ΔΕΤΣΗΔΕΣ [ ΜΠΑΙΡΑΣ- ΚΡΗΤΗ] ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ.ΒΟΥΡΛΑ

Η μεταναστευση απο Ναξιωτες στα Βουρλα ξεκινα περιπου στις αρχες του 19 ου αιωνα εκ των οποιων και μερικες οικογενειες ΔΕΤΣΗ.
Κατά τους εθνικούς αγώνες οι Βουρλιώτες πήραν μέρος στον Μακεδονικό Απελευθερωτικό Αγώνα. Επίσης στον Α! Παγκόσμιο Πόλεμο έγιναν θρύλος οι Βουρλιώτες του 30υ Τάγματος της Μεραρχίας Σερρών και μάλιστα στην Μάχη του «Σκρά», αλλων συμμετείχε και κάποιος Ιωάννης Λιανός (συγγενής από την σύζυγο του παππού μου: Σταματία συζ. Φωτιου Δέτση το γένος Λιανού). Τέλος στην Μικρασιατική Εκστρατεία διακρίθηκαν εκ νέου για την γενναιότητά τους.
Τα Βουρλά κατεστράφησαν το 1922. Οι Τούρκοι κατέκαυσαν την πόλη και κατέσφαξαν τους κατοίκους, οι οποίοι πίστευαν ότι θα απέφευγαν την καταστροφή, αφού οι ίδιοι ανθρωπιστικά αντιδρούντες είχαν προστατεύσει το Τουρκικό πληθυσμό στην απόβαση των Ελληνικών Στρατευμάτων του 1919. Έτσι δεν φρόντισαν ν' αναχωρήσουν εγκαίρως, μετά την οπισθοχώρηση των στρατευμάτων του 1922, με συνέπεια περίπου 10.000 Βουρλιώτες να κατακρεουργηθούν, μετά από ηρωική αντίσταση του ανδρικού στοιχείου.
Στα Βουρλά, μέχρι την Μικρασιατική Καταστροφή, υπήρχαν 30.000 Έλληνες, 5.000 Τούρκοι και ολιγάριθμοι Εβραίοι. Ο δε Αριθμός των Ελλήνων που είχαν την Ελληνική υπηκοότητα ανερχόταν σε 7.000 περίπου.

Για τα ΒΟΥΡΛΑ ΓΕΝΝΗΤΩΡ ειναι ο Γεώργιος Δέτσης του Μανώλη το πατρώνυμο του οποίου τεκμαίρεται ύστερα από συνδυαστικό συλλογισμό.
Συγκεκριμένα ο Γεώργιος Δέτσης είχε γιο με το όνομα Μανώλης όπως και ο αδελφός του. Διαπιστώνουμε ότι δύο αδέλφια είχαν δώσει στα παιδιά τους το όνομα του πατέρα τους Μανώλη. Κατά συνέπεια το όνομα του πατέρα του Γεωργίου Δέτση θα πρέπει να ήταν Μανώλης.
Ο Γεώργιος Δέτσης γεννήθηκε το 1828 περίπου, ενώ ο πατέρας του, Μανώλης Δέτσης,γεννήθηκε περίπου το 1798. Η συζυγος του Γεωργίου ήταν η Αργυρώ η οποία γεννήθηκε κατ' εκτίμηση το 1845 και πέθανε το 1922.
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι από κάποια χρονολογία και μετά η οικογένεια του Γεωργίου Δέτση λαμβάνει το παρωνύμιο - παρατσούκλι «Μπάίρα». Το παρωνύμιο Μπάϊρα επεκράτησε ως επώνυμο μόνο σ' ένα από τα παιδιά του Γεωργίου Δέτση και συγκεκριμένα στην οικογένεια Μανώλη Δέτση του Γεωργίου που μετανάστευσε μετά την Μικρ. Καταστροφή του 1922 στην Ιεράπετρα της Κρήτης ,όπως αναλυτικά αναφέρουμε κατωτέρω.
Α! Γεώργιος Δέτσης του Εμμανουήλ - Μανώλη (αδέλφια του: Νικόλαος και Ιωάννης Δέτσης)
Παιδία, Αγόρια: Μανώλης, Φώτης , Ιωάννης και Απόστολος Κορίτσια: Αναστασία, Ειρήνη. Εγγόνια του Μανώλη Ντέτζη
Πρώτο Παιδί
Μανώλης Δέτσης - Μπάιρας γιος του Γεωργίου Δέτση και της Αργυρώς γεννήθηκε στα Βρύουλα - Βουρλά της Μ. Ασίας το 1879 περίπου και πέθανε το 1963 .
Μετά την Μικρ. Καταστροφή το 1922 βρέθηκε στην Ιεράπετρα της Κρήτης, σύζυγος του ήταν η Ευαγγελία
Παιδιά: Μαρία ,Γεώργιος ,Αργυρώ
Όλα τα παιδιά του ήταν γεννημένα στα Βουρλά της Μ. Ασίας Εγγόνια του Γεωργίου Δέτση.:.. Μαρία Δέτση - Μπάιρα, κόρη του Μανώλη, και της Ευαγγελίας, γεννηθηκε το 1915 και πέθανε το 1990, είχε μείνει ανύπαντρη..:..
Γεώργιος Δέτσης - Μπάιρας. γιος του Μανώλη και της Ευαγγελίας, γεννήθηκε το 1917 και πέθανε το 2000 ,σύζυγος του η Μαρίκα Αναγνωστάκη
Παιδία: Μανώλης, Ελπίδα Εγγ;ονία του Μανώλη Μπάιρα -Δέτση· Μανώλης Μπάιρας. γιος του Γεωργίου και της Μαρίκας, γεννήθηκε το 1959 σύζυγος του η Μαρία Καραλάκη Εγγονός του Μανώλη Δέτση - Μπάιρα Παιδία: Γεώργιος, Ιωάwα Εγγόνια του Γεωργίου ΜπάιραΔεύτερο Παιδί
Φώτnς Δέτσης γιoς του Γεωργίου Δέτση και της Αργυρώς, γεννήθηκε στα Βρύουλα η Βουρλά της Μ. Ασίας το έτος 1877~ Το 1914 (χρονιά που ξέσπασαν οι πρώτοι διωγμοί εναντίον του ελληνισμού της Ανατολικής Θράκης Και των πόλεων της Μικράς Ασίας και· μεταξύ αυτών και της πόλης των Βουρλών) επισκέφθηκε την Νάξο, εγγραφόμενος οικογενειακός στα Δημοτολόγια της Κοινότητας Δαμαριώνας, έτσι εξηγείται και η εσπευσμένη επίσκεψίς του την ίδια χρονιά στην Νάξο, προκειμένου ν' αποκτήσει την ελληνική υπηκοότητα και ν' αποφύγει την υποχρεωτική στράτευσή του στο τουρκικό στρατό (δηλαδή αναγκαστική εργασία στα γνωστά «Αμελέ Ταμπουρού»).

.Παναγιώτης Δέτσης, γιος του Φωτίου και της Σταματίας, γεννήθηκε το 1912. και πέθανε το 1991, σύζυγος του η Ευαγγελία Βαρβαροπούλου
.Παιδιά: Δωροθέα (Λευκοθέα). Εγγονή του Φωτίου Δέτση.. Δωροθέα( Λευκοθέα )Δέτση, κόρη του Παναγιώτη και της Ευαγγελίας.,γεννήθηκε το 1952., σύζυγος της ο ΚώνΙνος Βαρβαρόπουλος .Παιδιά: Παναγιώτης, Ευαγγελία. Εγγόνια του Παναγιώτου ΔέτσηΤρίτο Παιδί
Ιωάννης Δέτσης γιος του Γεωργίου και της Αργυρώ. γεννήθηκε στα Βρύουλα - Βουρλά της Μ. Ασίας το 1882 και χάθηκε στη Μικρ.Ασιατικη Καταστροφή το 1922 Σύζυγος του η Ειρήνη Νταή, γεννήθηκε το 1891 περίπου στα Βουρλά και ήρθε χήρα στην Αθήνα, πέθανε το 1973
Παιδιά: Στέφανος, Αργυρώ
Τα παιδιά ήταν γεννημένα στα Βουρλά της Μ . Ασίας Εγγόνια του Γεωργίου Δέτση..
Στέφανος Δέτσης, γιος του Ιωάννη και της Ειρήνης ,γεννήθηκε το 1920 και πέθανε το 1986. Σύζυγος του η Γεωργία Πεταβατζή.
Παιδιά: Ιωάννης ,Ειρήνη (δίδυμα) Εγγόνια του Ιωάννη Δέτση.
Ιωάννης Δέτσης , γιος του Στέφανου και της Γεωργίας γεννήθηκε το 1952-200 σύζυγος του η Ελένη Ταμπουρατζή
Παιδιά: Στέφανος, Γεώργιος Εγγόνια του Στέφανου Δέτση.
Στέφανoς Δέτσης (ΦΩΤΟ) γιος του Ιωάννη και της Ελένης, γεννήθηκε το 1983.
Γεώργιoς Δέτσης γιος του Ιωάννη και της Ελένης, γεννήθηκε το 1985 .
Ειρήνη Δέτση, κόρη του Στέφανου και της Γεωργίας γεννήθηκε το 1952 σύζυγος της ο Νίκος Σερεντέλος.Παιδία: Μιλτιάδης, Γεωργία. Εγγόνια του Στέφανου Δέτση.
Αργυρώ Δέτση, κόρη του Ιωάννη και της Ειρήνης ,γεννήθηκε το 1922.Σύζυγος της ο Θεόδωρος Χιώτης Παιδία: Αναστασία, Χαράλαμπος, Ειρήνη. Εγγόνιαα του Ιωάννη Δέτση.
Τέταρτο Παιδί
Απόστολος Δέτσης γιος του Γεωργίου και της Αργυρώς, γεννήθηκε στα Βρύουλα - Βουρλά της Μ. Ασίας το 1870 περίπου Έμεινε ανύπανδρος Εσφαγιάσθη από τους Τούρκους το 1922 στα Βουρλά

Την ανωτερω ωραια καταγραφη και με πολλες ακομη λεπτομερειες εχει κανει η κα. Δωροθεα-Λευκοθεα συζ. Κ.Βαρβαροπουλου το γενος Παναγιωτη ΔΕΤΣΗ.

Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2008

DETSIS FAMILY AT GREEK WARS

ΝΙΚΟΛΑΣ Δ. ΔΕΤΣΗΣ [ΒΛΑΧΟΣ] ΣΤΟΝ Β.ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ

ΟΙ ΔΕΤΣΗΔΕΣ ΣΤΟΥΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΑΣ

Η οικογένεια των Δέτση, σύμφωνα με την ιστορία τους και έχοντας έντονο το αίσθημα της ελευθερίας, συνέβαλε ενεργά σε όλους τους αγώνες της πατρίδας μας.
Σύμφωνα με καταγεγραμμένα στοιχεία η παρουσία τους στους απελευθερωτικούς αγώνες της Ελλάδας έχει ως εξής
Το Μάη του 1719 οι κάτοικοι των χωριών της Δρυμαλιάς ξεσηκώθηκαν εναντίον των φράγκων φεουδαρχών ζητώντας την κατάργηση ορισμένων φορολογιών, ανάμεσα στις οποίες και του «καπριάτικου». Η απάντηση στα «ζητήματα των χωριανών» ήταν ουσιαστικά απορριπτική.
Οι ανυπότακτοι όμως Δαμαριωνίτες, όπως φαίνεται από έγγραφο της 16 Δεκ. 1719, «δεν το έβαλαν κάτω». Ξεσηκώθηκαν και αρνήθηκαν την καταβολή του καπριάτικου στο φεουδάρχη τους Κορονέλλο.
Η δυναμική απόφαση πάρθηκε μέσα στην εκκλησία του Χριστού με πρωταγωνιστές το Γιάννη Μπούτουνα και τους παπάδες του χωριού, Ιωάwη Τζαwίνη και Γεώργη Δετση.
Ο κυρ Γιάννης Μπούτουνας, από χωρίον Δαμαριώνα αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο - ενεφανίσθη εις την παρρησία μας καντζελλαρίαν και εις τους κάτωθεν μάρτυρες και λέγει ότι μερικοί προεστοί από το όμοιον χωρίον Δαμαριώνα τον έκραξαν επάνω εις την εκκλησία του Χριστού, οι οποίοι ήταν ο παπα Ιωάwης Τζαννίνης και ο παπα Γιώργης Δέτσης και τον επρόσταξαν με εδικήν τους εξουσίαν ότι να έλθη να πη του Φραντζέσκου Κορονέλλου, του αφεντότοπου, να εβγάλη τον κάπρον από το άνωθεν χωρίον και πως δεν θέλουν να του δίνουν καπριάτικα, ως καθώς του τα έδωναν πρωτέτερα, τον οποίον κάπρο του τον είχεν ο άνωθεν αρχος παραδωμένον εις τα χέρια του κυρ Γιάwη Μπούτουνα. Ούτω λέγει και μαρτυρεί ενώπιον του Θεού εις ασφάλειαν».
Κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου και της Μικρασιατική ς εκστρατείας έλαβαν μέρος οι κάτωθι:
- Δέτσης Νικόλαος (Καφαντάρης)
Στο Ηρώον Δαμαριώνα αναγράφονται οι πεσόντες της Μικρασιατική ς καταστροφής
- Εμμανουήλ Ιωάν. Δέτσης (Μούλαρος, αδελφός του Νικολάου Καφαντάρη-
σκοτώθηκε το 1922)
- Αυγουστής Εμμανουήλ (γιος Καλέ) Καραγιάννης του Μανώλη
- Μιχαήλ Ιωάν. Καραγιάννης του Γιάννη
- Νικόλαος Εμμ. (Τουρλίτη;;;).
Το 1940 έλαβαν μέρος στον πόλεμο της Αλβανίας οι εξής
Γιωργησ Δετσης [χατζης]
..............
Στον αντιστασιακό αγώνα εναντίον των Γερμανών κατακτητών έχουμε:
Το 1942 με υποβρύχιο από την Μέση Ανατολή αποβιβάστηκαν στην Αγιασό Νάξου πέντε Ιερολοχίτες Έλληνες, (Σερβετιάδης, Φουριώτης Αντώνης, Μπενίκος), οι δύο με ειδικότητα ασυρματιστού και οι υπόλοιποι τρεις για κατασκοπεία.
Οι κύριοι συνεργάτες τους (σύνδεσμοι) ήταν ο Γεώργιος Δέτσης (Χατζής) και ο Γιάννης Δέτσης (Κουρμούλης).
Ο Γιώργης Δέτσης (Χατζής) Δαμαριωνίτης, ο συνταγματάρχης τότε και μετέπειτα στρατηγός οργάνωσε, ως γνωστόν, το αντάρτικο της Νάξου εναντίον των ξένων κατακτητών.
Οι ανωτέρω Δαμαριωνίτες παρέλαβαν τους Ιερολοχίτες και τους πήγαν πρώτα στη Λαγκάδα στο σπήλαιο, όπου έμειναν για 1 Ο ημέρες και κατόπιν πήγαν στο κάστρο στην Θεοσκέπαστη. Λόγω της επικινδυνότητας να τους ανακαλύψουν, κατέληξαν στο μιτάτο στη θέση Κατσούλη του Νικολάου Δέτση (Καφαντάρη). Εκεί έμειναν από Αύγουστο 1943 - Οκτώβρη 1943, όπου και έγινε η αποχώρηση των Γερμανών από τη Νάξο.
Καθημερινά και όταν οι συνθήκες το επέτρεπαν ένας από τους Ιερολοχίτες έπαιρνε τον μικρό Γιάννη (Καφαντάρη) 15 ετών, γιο του Νικόλα, και κατέβαιναν στα Λιβάδια και τη Χώρα με την δικαιολογία να πουλήσουν λάστιχα από αυτοκίνητα για τα παπούτσια ή για εξεύρεση τροφής και κύριο σκοπό την κατασκοπεία του εχθρού. Ο μεγαλύτερος γιος του Νικόλα (Καφαντάρη), Γιώργης Δέτσης, καθόταν ως παρατηρητής στη θέση Κατσούλη για να ειδοποιήσει σε περίπτωση κινδύνου.
(Ημέρα απελευθέρωσης Νάξου από Γερμανούς 14 Οκτωβρίου 1943).

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΑΣ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥΜΕ ΤΑ ΑΡΧΕΙΑ ΜΑΣ.

Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2008

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΙΣ ΑΜΕΡΙΚΗ - METANASTES DETSIS

261 Δέτση Ειρήνη 36 2/28/ King Alexander Πειραιάς - Νέα Υόρκη

262 Δέτσης Βασίλειος 19 11/23/09 Athinai Πειραιάς - Νέα Υόρκη

263 Δέτσης Γεώργιος 30 11/23/09 Athinai Πειραιάς - Νέα Υόρκη

264 Δέτσης Γεώργιος 36 4/17/11 Athinai Πειραιάς - Νέα Υόρκη
265 Δέτσης Γεώργιος 16 7/17/16 Themistocles Πειραιάς - Νέα Υόρκη
266 Δέτσης Γεώργιος 33 4/22/20 Megali Hellas Πειραιάς - Νέα Υόρκη
267 Δέτσης Εμμανουηλ 55 5/24/16 Patris Πειραιάς - Νέα Υόρκη
268 Δέτσης Εμμανουηλ 18 10/14/16 Duca d' Aosta Napoli
269 Δέτσης Ιάκοβος 30 4/17/11 Athinai Πειραιάς - Νέα Υόρκη
270 Δέτσης Ιάκοβος Ι. 19 4/17/11 Athinai Πειραιάς - Νέα Υόρκη
271 Δέτσης Μιχαηλ 36 7/17/16 Themistocles Πειραιάς - Νέα Υόρκη
272 Δέτσης Μιχαηλ 27 10/22/20 Themistocles Πειραιάς - Νέα Υόρκη
273 Δέτσης Σταμάτιος 34 8/16/12 Ivernia Πάτρα - Νέα Υόρκη
274 Δέτσης Σταμάτιος 44 9/28/16 Duca di Genova Napoli
275 Δέτσης Στέφανος 19 8/16/12 9/1/13 Athinai Πειραιάς - Νέα Υόρκη



 

Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2008

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΔΕΤΣΗ ΣΤΟΝ ΒΟΛΟ

Η ανάλυση του γενεαλογικού δέντρου της οικογένειας Δέτση, που ζει στην
Αγριά Βόλου, έχει ως εξής:

Μετανάστευσαν από (τη Νάξο;) περίπου το 1850-55 (μάλλον Νίκος ή Θανάσης) στη μικρασιατική ακτή στο χωριό Παντήχειον (Παντήχι), απέναντι από τα Πριγκιπονήσια της Κωνσταντινούπολης. Από εκεί το 1922 στη μικρασιατική καταστροφή κατέληξαν στον Βόλο.

: ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ (18 ) του και της
Παντρεύτηκε την Αναστασία.
ΙΣΤΟΡΙΚΟ : Γεννήθηκε στο Παντήχειο.
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ : Ύψος
ΑΙΤΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥ :
ΑΠΕΚΤΗΣΑΝ : 3 παιδιά, 1 κορίτσι και 2 αγόρια
ΠΑΙΔΙΑ:
ΒΕΝΕΤΙΑ ( )
ΙΩΑΝΝΗΣ (1888-1971) (σελ. )
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ( ) (σελ. )


: ΙΩΑΝΝΗΣ (τα πλατάκια) (1888-1971) του Αθανασίου και της
Αναστασίας.
Παντρεύτηκε την Ελένη Σιάνκοβιτς από τη Μ.
Ασία.
ΙΣΤΟΡΙΚΟ : Γεννήθηκε στο χωριό Παντήχειο, στη μικρασιατική
ακτή απέναντι από τα Πριγκιπονήσια. Τελείωσε το
Δημοτικό. Ιδιοκτήτης αλιευτικού γρι-γρι και ψάρευε
στην Προποντίδα και στη Μαύρη Θάλασσα. Το 1922
μετανάστευσε στο Βόλο, όπου και πάλι έγινε ψαράς
και ιδιοκτήτης γρι-γρι. Έφερε από την Πόλη λίγα
δίχτυα και με πολύ δουλειά τα δύσκολα εκείνα χρόνια
κατάφερε να δημιουργήσει σιγά-σιγά το δικό του
συγκρότημα γρι-γρι. Όταν το 1941 ήρθαν οι Γερμανοί
του πήραν το καΐκι και στην αποχώρησή τους από την
Ελλάδα το 1944 το ανατίναξαν. ΄Ετσι, χωρίς το
σκάφος η οικογένεια όλη έμεινε χωρίς εργασία.
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ :
ΑΙΤΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥ :
ΑΠΕΚΤΗΣΑΝ : 4 παιδιά με την Σταματική και 7παιδιά με την Ειρήνη.

ΠΑΙΔΙΑ:
α) Με Σταματική:
Μαρούσα (1899- )
Δημήτρης (1901- ) (σελ. )
Σταμάτης (1903- ) (σελ. )
Αναστάσης (1906- ) (σελ. )
β) Με Ειρήνη:
Ζανού (Ιωάννα) (1910- )
Μιχαήλ (1915- ) (σελ. )
Βασίλειος (1915- ) (σελ. )
Νικόλαος (1917- ) (σελ. )
Θεοχάρης (1919- ) (σελ. )
Βασίλειος (1923- ) πέθανε πολύ νέος
(λείπει ένας)

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2008

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΔΕΤΣΗΔΕΣ

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΚΑΤΑΓΕΓΡΑΜΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ ΤΟΥ ΤΕΛΩΝΕΙΟΥ ΣΤΙΣ ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΟΙ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΔΕΤΣΗΔΕΣ ΕΦΘΑΣΑΝ ΕΚΕΙ ΩΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.

1930 United States Federal CensusCensus & Voter Lists View Image
Name: Christ Detsis
Spouse: Eva
Birth: abt 1895 - location
Residence: 1930 - city, Kern, California
// 1930 United States Federal CensusCensus & Voter Lists View Image
Name: Eva Detsis
Spouse:
Christ
Birth: abt 1899
Residence: 1930 - city, Kern, California
// 1930 United States Federal CensusCensus & Voter Lists View Image
Name: Thomas Detsis
Birth: abt 1894 - location
Residence: 1930 - city, San Francisco, California
// 1920 United States Federal CensusCensus & Voter Lists View Image
Name: Christ Detsis
Birth: abt 1892 - location
Arrival: year
Residence: 1920 - city, San Francisco, California
// 1920 United States Federal CensusCensus & Voter Lists View Image
Name: L Matilda Detsis
Birth: abt 1893 - location
Residence: 1920 - city, San Francisco, California

Nevada Marriage Index, 1956-2005Birth, Marriage & Death
Name: Arnaud Detsis
Spouse: Nathalie Lemardeley
Marriage:
date - Clark
// Social Security Death IndexBirth, Marriage & Death
Name: Mary C. Detsis
Birth: date
Death: dd mm 1997 - city, Nassau, New York, United States of America
Civil: New York
// Social Security Death IndexBirth, Marriage & Death
Name: Michael Detsis
Birth: date
Death: dd mm 2008 - city, Middlesex, New Jersey
Civil:New York
Other: city, Middlesex, New Jersey
// California Death Index, 1940-1997Birth, Marriage & Death
Name: Christ Detsis
Father:
Detsis
Birth: date - location
Death:
dd mm 1950 - city
// California Death Index, 1940-1997Birth, Marriage & Death
Name: Erakles Detsis
Birth: date - location
Death: dd mm 1960 - city
// California Death Index, 1940-1997Birth, Marriage & Death
Name: Tom Detsis
Birth: date - location
Death: dd mm 1960 - city
// Florida Marriage Collection, 1822-1875 and 1927-2001Birth, Marriage & Death
Name: Anna Maria Detsis
Marriage: date - Pinellas
// Florida Marriage Collection, 1822-1875 and 1927-2001Birth, Marriage & Death
Name: Demetrios Detsis
Marriage:
date - Pinellas
// Florida Marriage Collection, 1822-1875 and 1927-2001Birth, Marriage & Death
Name: Evangelia Detsis
Marriage:
date - Pinellas
// Florida Marriage Collection, 1822-1875 and 1927-2001Birth, Marriage & Death
Name: Evangelia Detsis
Marriage:
date - Pinellas
// Florida Marriage Collection, 1822-1875 and 1927-2001Birth, Marriage & Death
Name: Poppe Detsis
Marriage:
date - Pinellas
// Canadian Passenger Lists, 1865-1935Immigration & Emigration View Image
Name: Hristos Detsis
Birth: year - Turkey
Departure: location
Arrival: date - Victoria, British Columbia
// Canadian Passenger Lists, 1865-1935Immigration & Emigration View Image
Name: Hristos Detsis
Birth: year - Turkey
Departure:
location
Arrival: date - Vancouver, British Columbia
// New York Passenger Lists, 1820-1957Immigration & Emigration
Name: Emananyl Detsis
Birth: year - location
Departure: location
Arrival: date - New York, New York
// New York Passenger Lists, 1820-1957Immigration & Emigration View Image
Name: Georges Detsis
Birth: year - location
Departure: location
Arrival: date - New York, New York
// New York Passenger Lists, 1820-1957Immigration & Emigration View Image
Name: Georgios Detsis
Birth: year - location
Departure: location
Arrival: date - New York, New York
// New York Passenger Lists, 1820-1957Immigration & Emigration View Image
Name: Georgios Detsis
Birth: year - location
Departure: location
Arrival: date - New York, New York
// New York Passenger Lists, 1820-1957Immigration & Emigration View Image
Name: Michael Detsis
Birth: year - location
Departure: location
Arrival: date - New York, New York
// New York Passenger Lists, 1820-1957Immigration & Emigration View Image
Name: Stamatis Detsis
Birth: year - location
Departure: location
Arrival: date - New York, New York
// New York Passenger Lists, 1820-1957Immigration & Emigration View Image
Name: Stefanos Detsis
Birth: year - location
Departure: location
Arrival: date - New York, New York
// New York Passenger Lists, 1820-1957Immigration & Emigration View Image
Name: Stefanos Detsis
Birth: year - location
Departure: location
Arrival: date - New York, New York
// New York Passenger Lists, 1820-1957Immigration & Emigration View Image
Name: Stelianos Detsis
Birth: year - location
Departure: location
Arrival: date - New York, New York
New York Passenger Lists, 1820-1957Immigration & Emigration View Image
Name: Christos Detsis
Birth: year - location
Departure:

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ.........

Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2008

ΜΥΚΟΝΙΑΤΕΣ

Η ανάλυση του γενεαλογικού δέντρου της οικογένειας Δέτση με την καταγωγή από Μύκονο, προερχόμενη από τον Δαμαλά, έχει ως εξής:

: ΣΤΑΜΑΤΗΣ στον Δαμαλά ( ) του και της
Παντρεύτηκε την Μαρούσα;
ΙΣΤΟΡΙΚΟ : Γεννήθηκε στον Δαμαλά.
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ :
ΑΙΤΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥ :
ΑΠΕΚΤΗΣΑΝ : παιδιά,
ΠΑΙΔΙΑ:
ΓΙΑΝΝΗΣ ( ) (σελ. )

: ΓΙΑΝΝΗΣ ( ) του Σταμάτη και της (Μαρούσας;)
Παντρεύτηκε την α) Σταματική Γρυπάρη
β) Ειρήνη Νάζου.
ΙΣΤΟΡΙΚΟ : Γεννήθηκε στον Δαμαλά, από όπου έφυγε το 1899, για
να πάει στην Μύκονο. Εκεί εργάστηκε ως
αγροφύλακας. Μετά από χρόνια ήρθε στον Πειραιά
μαζί με τον γιο του Μιχάλη. Στον Πειραιά εργάστηκε
στον ΟΛΠ.
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ :
ΑΙΤΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥ :
ΑΠΕΚΤΗΣΑΝ : 4 παιδιά με την Σταματική και 7παιδιά με την Ειρήνη.
ΠΑΙΔΙΑ:
α) Με Σταματική:
Μαρούσα (1899- )
Δημήτρης (1901- ) (σελ. )
Σταμάτης (1903- ) (σελ. )
Αναστάσης (1906- ) (σελ. )
β) Με Ειρήνη:
Ζανού (Ιωάννα) (1910- )
Μιχαήλ (1915- ) (σελ. )
Βασίλειος (1915- ) (σελ. )
Νικόλαος (1917- ) (σελ. )
Θεοχάρης (1919- ) (σελ. )
Βασίλειος (1923- ) πέθανε πολύ νέος
(λείπει ένας)

:ΔΗΜΗΤΡΗΣ (1901- ) του Γιάννη και της Σταματικής.
Παντρεύτηκε την
ΙΣΤΟΡΙΚΟ : Γεννήθηκε στο
Το 1922 ήταν στρατιώτης στην υπαναχώρηση
της Σμύρνης. Προσπαθώντας να ανεβεί σε ένα
γαλλικό πλοίο του έριξαν βραστό νερό και
πέθανε από τα εγκαύματα. Αναφέρεται ως
ήρωας στο Ηρώον του Δήμου Μυκόνου.
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ :
ΑΙΤΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥ :
ΑΠΕΚΤΗΣΑΝ :
ΠΑΙΔΙΑ:

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2008

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΑΕΙΜΝΗΣΤΟΥ ΣΤΕΛΛΙΟΥ ΔΕΤΣΗ

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΟΝ ΦΙΛΙΚΟ ΚΑΙ ΔΑΜΑΡΙΩΝΙΤΗ ΙΩΑΝΝΗ ΠΑΠΑΡΡΗΓΟΠΟΥΛΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΑΕΙΜΝΗΣΤΟ ΔΑΣΚΑΛΟ ΣΤΕΛΛΙΟ ΔΕΤΣΗ.

Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2008

ΜΟΥΡΓΑΚΗΔΕΣ

ΜΟΥΡΓΑΚΗΔΕΣ:

Η ανάλυση του γενεαλογικού δέντρου της οικογένειας Δέτση με το παρατσούκλι Μουργάκης, έχει ως εξής:

: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ( 1843;- ) του και της
Παντρεύτηκε την
ΙΣΤΟΡΙΚΟ : Γεννήθηκε στον Δαμαριώνα.
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ : Ύψος
ΑΙΤΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥ :
ΑΠΕΚΤΗΣΑΝ : 1 αγόρι.
ΠΑΙΔΙΑ:
ΙΑΚΩΒΟΣ (1880-1966 ) (σελ. )


: ΙΑΚΩΒΟΣ (1880-1966) του Γεωργίου και της
Παντρεύτηκε την Ειρήνη Λεκάκη.
ΙΣΤΟΡΙΚΟ : Γεννήθηκε στον Δαμαριώνα.
Αγρότης στο Μπαούζι, στον Αη-Βλάσση.
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ : Ύψος
ΑΙΤΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥ : Καρδιά (88 ετών)
ΑΠΕΚΤΗΣΑΝ : 6 παιδιά, 2 αγόρια και 4 κορίτσια.
ΠΑΙΔΙΑ:
ΚΑΤΙΝΑ ( ) Παντρεύτηκε τον Σπύρο Κάτσαρη.
ΓΙΩΡΓΟΣ ( ) (σελ. )
ΦΩΤΕΙΝΗ ( ) Παντρεύτηκε τον Γιώργο Τζανετή από Βουρλά.
ΝΙΚΟΣ (1910- ) (σελ. )
ΜΑΡΙΕΤΤΑ ( ) Παντρεύτηκε τον Ιωάννη Καπότση.
ΣΤΥΛΙΑΝΗ ( ) Παντρεύτηκε τον Αντώνη Κούρτη από Φιλότι.

: ΓΙΩΡΓΟΣ (25/3/1908- ) του Ιακώβου και της Ειρήνης.
Παντρεύτηκε τη Ρεγγίνα από Χαλκίδα,
Απέθανε 28 ετών στη γέννα.
Ξαναπαντρεύτηκε την Ασημούλα από
Χαλκίδα.
ΙΣΤΟΡΙΚΟ : Γεννήθηκε στον Δαμαριώνα.
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ :
ΑΙΤΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥ :
ΑΠΕΚΤΗΣΑΝ : α) με την πρώτη του γυναίκα: 1 αγόρι και
1 κορίτσι
β) με τη δεύτερη: 1 αγόρι. ΠΑΙΔΙΑ:
: ΙΑΚΩΒΟΣ ( ) (σελ. )
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ( )
ΝΙΚΟΛΑΣ ( ) (σελ. )


: ΝΙΚΟΣ (1910-1995) – του Ιακώβου και της Ειρήνης.
Παντρεύτηκε την Μαρία Καλαϊτζή.
ΙΣΤΟΡΙΚΟ : Γεννήθηκε στο Δαμαριώνα.
Ήρθε στην Αθήνα το 1948 και εργάστηκε
ως εργολάβος.
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ :
ΑΙΤΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥ :
ΑΠΕΚΤΗΣΑΝ : 2 αγόρια.
ΠΑΙΔΙΑ:
¨ ΙΑΚΩΒΟΣ ( ) (σελ. )
ΜΑΝΩΛΗΣ ( ) (σελ. )


ΙΑΚΩΒΟΣ ( ) του Γιώργου και της Ρεγγίνας.
Δεν παντρεύτηκε.
ΙΣΤΟΡΙΚΟ : Γεννήθηκε στην Αθήνα.
Ασχολήθηκε με το εμπόριο.
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ :
ΑΙΤΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥ :
ΑΠΕΚΤΗΣΑΝ :
ΠΑΙΔΙΑ:
: ΝΙΚΟΛΑΣ (1952- ) – του Γιώργου και της Ασημούλας.
Παντρεύτηκε την Κων/να Μαραβέλα.
ΙΣΤΟΡΙΚΟ : Γεννήθηκε στην Αθήνα.
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ : Ύψος 1.85
ΑΙΤΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥ :
ΑΠΕΚΤΗΣΑΝ : 2 παιδιά, 1 αγόρι και 1 κορίτσι.
ΠΑΙΔΙΑ:
ΑΣΗΜΟΥΛΑ ( ) (σελ. )
ΓΙΩΡΓΟΣ (1991- ) (σελ. )

: ΙΑΚΩΒΟΣ (1948- ) του Νίκου και της Μαρίας.
Παντρεύτηκε τη Γεωργία από τον Πύργο
Ηλείας.
ΙΣΤΟΡΙΚΟ : Γεννήθηκε στον Δαμαριώνα.
Εργάζεται στο Τελωνείο Νάξου.
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ : Ύψος 1.80
ΑΙΤΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥ :
ΑΠΕΚΤΗΣΑΝ : 2 παιδιά, 1 αγόρι και 1 κορίτσι.
ΠΑΙΔΙΑ:
: ΝΙΚΟΣ ( ) (σελ. )
ΑΓΓΕΛΙΚΩ ( )

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2008

ΛΟΥΚΟΓΙΑΝΝΗΔΕΣ

ΛΟΥΚΟΓΙΑΝΝΗΔΕΣ:

Η ανάλυση του γενεαλογικού δέντρου της οικογένειας Δέτση με το παρατσούκλι Λουκογιάννης, έχει ως εξής:

90.0: ΛΟΥΚΟΓΙΑΝΝΗΣ ( ) του και της
Παντρεύτηκε την
ΙΣΤΟΡΙΚΟ : Γεννήθηκε στον
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ :
ΑΙΤΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥ :
ΑΠΕΚΤΗΣΑΝ : 4 παιδιά, 2 αγόρια και 2 κορίτσια.
ΠΑΙΔΙΑ:
90.1: ΑΥΓΟΥΣΤΗΣ (1899- ) (σελ. )
90.2 : ΣΤΕΛΙΟΣ (1907- ) (σελ. )
ΜΑΤΙΝΑ ( )
ΦΛΩΡΑ ( )

90.1: ΑΥΓΟΥΣΤΗΣ (1899- ) του Λουκογιάννη και της
Παντρεύτηκε την Μαγδαληνή Κιουλαφέντη από
τη Μεγαλούπολη.
ΙΣΤΟΡΙΚΟ : Γεννήθηκε στον Δαμαριώνα. Εργαζόταν στον Δήμο
Αθηναίων. Βοήθησε πάρα πολύ τον κόσμο και
ιδιαίτερα της πατρίδας του με δωρεές και εύρεση
εργασίας.
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ :
ΑΙΤΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥ :
ΠΑΙΔΙΑ
ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΠΑΙΔΙΑ

90.2: ΣΤΕΛΙΟΣ (1907- ) του Λουκογιάννη και της
Παντρεύτηκε την
ΙΣΤΟΡΙΚΟ : Γεννήθηκε στο
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ :
ΑΙΤΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥ :
ΑΠΕΚΤΗΣΑΝ : 2 παιδιά, 1 αγόρι και 1 κορίτσι.
ΠΑΙΔΙΑ:
90.21 : ΓΙΑΝΝΗΣ ( ) (σελ. )
Κόρη ( )

90.21: ΓΙΑΝΝΗΣ ( ) – του Στέλιου και της
Παντρεύτηκε την
ΙΣΤΟΡΙΚΟ : Γεννήθηκε στο
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ :
ΑΙΤΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥ :
ΑΠΕΚΤΗΣΑΝ :
ΠΑΙΔΙΑ:

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2008

ΣΑΡΟΥΛΗΔΕΣ

ΣΑΡΟΥΛΗΔΕΣ

Η ανάλυση του γενεαλογικού δέντρου των Σαρούληδων έχει ως εξής:

. ΣΤΕΛΙΑΝΟΣ (Σαρούλης) ( ) - ΤΟΥ..............ΚΑΙ ΤΗΣ
. Παντρεύτηκε την Μαργαριτα Γρύλλη από το Δαμαλά.
ΙΣΤΟΡΙΚΟ: Γεννήθηκε στον Δαμαριώνα.
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ:
ΑΙΤΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥ:
ΑΠΕΚΤΗΣΑΝ: 5 παιδιά, 3 αγόρια και 2 κορίτσια
ΠΑΙΔΙΑ:
: ΝΙΚΟΛΑΣ ( )
: ΛΙΑΝΟΣ ( )
: ΦΩΤΗΣ ( )
ΜΑΡΙΑ ( )
ΚΑΤΙΝΑ ( )


. ΝΙΚΟΛΑΣ ( ) – Παντρεύτηκε την Κατίνα Γρατσία.
ΙΣΤΟΡΙΚΟ:
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ:
ΑΙΤΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥ:
ΑΠΕΚΤΗΣΑΝ:
ΠΑΙΔΙΑ:

: ΛΙΑΝΟΣ ( ) - Παντρεύτηκε την
ΙΣΤΟΡΙΚΟ: Γεννήθηκε στο
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ:
ΑΙΤΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥ: Σκοτώθηκε σε πηγάδι.
ΑΠΕΚΤΗΣΑΝ:
ΠΑΙΔΙΑ:
: ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ( )


: ΦΩΤΗΣ ( -1950) - Παντρεύτηκε την
ΙΣΤΟΡΙΚΟ: Γεννήθηκε στο
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ:
ΑΙΤΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥ:
ΑΠΕΚΤΗΣΑΝ: 3 παιδιά, 2 αγόρια και 1 κορίτσι.
ΠΑΙΔΙΑ:
: ΣΤΕΛΛΙΟΣ ( )
: ΝΙΚΟΣ ( )
ΦΛΩΡΑ ( )

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2008

Δ5. ΠΙΚΟΥΛΟΙ

ΠΙΚΟΥΛΟΙ
Η ανάλυση του γενεαλογικού δέντρου της οικογένειας Δέτση με το παρατσούκλι Πίκουλοι έχει ως εξής:

60: ΣΤΕΦΑΝΟΣ ( ) – του και της
Παντρεύτηκε την
ΙΣΤΟΡΙΚΟ : Γεννήθηκε στον
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ :
ΑΙΤΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥ :
ΑΠΕΚΤΗΣΑΝ : 2 αγόρια
ΠΑΙΔΙΑ:
61 : ΜΑΝΩΛΗΣ
62 : ΜΙΧΑΛΗΣ

61: ΜΑΝΩΛΗΣ ( 1861- ) – του και της
Παντρεύτηκε την Παναγιώτα.
ΙΣΤΟΡΙΚΟ : Γεννήθηκε στο Δαμαλά.
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ :
ΑΙΤΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥ :
ΑΠΕΚΤΗΣΑΝ : 6 παιδιά, 4 αγόρια και 2 κορίτσια
ΠΑΙΔΙΑ:
61-1 : ΣΤΕΦΑΝΟΣ (1893- ) (σελ. )
61-2 : ΓΙΩΡΓΗΣ (190 ) (σελ. ) 61- 3 : ΓΙΑΝΝΗΣ (1904-1973) (σελ. )
ΑΓΓΕΛΙΚΩ ( )
61-4 : ΝΙΚΟΛΑΣ (1907-1922) (σελ. )
ΑΝΝΕΤΙΝΑ ( )


62 : ΣΤΕΦΑΝΟΣ (Κάμας) (19; - ) – του και της
Παντρεύτηκε την Σοφία.
ΙΣΤΟΡΙΚΟ : Γεννήθηκε στον Δαμαλά. Πήγε στην Αμερική μόνος
του, μετά αφού έκανε οικογένεια.
Επέστρεψε στην Ελλάδα, όπου και πέθανε.
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ :
ΑΙΤΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥ :
ΑΠΕΚΤΗΣΑΝ : 5 παιδιά, 2 αγόρια και 3 κορίτσια.
ΠΑΙΔΙΑ:
62-1 : ΜΙΧΑΛΗΣ (1903-1992) (σελ. )
62-2 : ΓΙΑΝΝΗΣ (1904- ) (σελ. )
ΜΑΡΙΑ (1907-1997)
ΖΩΗ ( -1997)
ΣΜΑΡΩ (1917; )

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2008

ΜΙΧΑΛΗΣ -ΛΟΓΟΤΕΧΝΗΣ.ΠΟΙΗΤΗΣ. [ΒΟΛΟΣ]


ΠΟΙΗΤΗΣ. ΜΙΧΑΛΗΣ ΔΕΤΣΗΣ

Δέτσης Μιχάλης
Γεννήθηκε στην Αγριά Βόλου στις 29 Μαΐου 1987.
Φοιτητής Ψυχολογίας του Α.Π.Θ. Ξεκίνησε να ασχολείται με τη λογοτεχνία από τα πρώτα μαθητικά του χρόνια γράφοντας με σύγχρονο τρόπο στίχους για την αγάπη, τη φιλία και τις αξίες της ζωής.
Η προσπάθειά του αυτή και η αγάπη του για τον στίχο τον οδήγησαν στο πρώτο του βιβλίο με τίτλο «Κρυμμένοι μπροστά σας» (Εκδόσεις Γνώση).
"Ενός λεπτού σιγή"
Η ευτυχία των ανθρώπων, μια ηλιαχτίδα φωτεινή,μέσα απ’ τα σύννεφα του πόνου δε προλαβαίνει να φανεί,όταν ξεσπάει πόλεμος, άστατος είναι ο καιρός,μίσος σκοτώνει την αγάπη και φίλος γίνεται εχθρός…
Οι "ισχυροί" αποφάσισαν, όπλο οι διαταγές τουςθέλησαν να "επεκταθούν", το χρήμα οι επιλογές τους.Επέδειξαν τη δύναμη με τόση αδυναμία,απάνθρωποι αφαίρεσαν ζωές με ψυχραιμία…
Οι λέξεις τόσο σιωπηλές, όσο μιλάει η αλήθεια, όταν τα μάτια ενός παιδιού ουρλιάζουν για βοήθεια,ακαριαία έσβησε η ειρήνη στην καρδιά τους,με σφαίρες τα συμφέροντα μάτωσαν τα όνειρά τους…
Με εικόνες εξαθλίωσης γράφεται η ιστορίααθώοι χάθηκαν νωρίς, μαζί τους και η αξία,βομβαρδισμένη λύγισε η ανθρώπινη φωνή τους,ποτέ όμως δεν κατέκτησαν τη ζωντανή ψυχή τους…
Σ’ ένα μνημείο χάραξαν με αίμα τη θυσία τους,η απουσία θύμισε όλη την παρουσία τους…ένα στεφάνι δόξασε την πληγωμένη γη,γι’ αυτούς που ζουν ελεύθεροι, "ενός λεπτού σιγή"…

Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2008

ΜΙΧΑΛΗΣ.ΑΜΕΡΙΚΗ.HILLSBOROUGH NEW JERSEY


ΔΕΤΣΗΔΕΣ ΣΤΗΝ ΓΑΛΛΙΑ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΑΕΤΟΣ.


ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΤΗΝ ΓΑΛΛΙΑ ΟΜΑΔΑ ΑΕΤΟΣ.


ΜΙΣΕΛ ΣΤΗΝ ΓΑΛΛΙΑ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΑΕΤΟΣ


Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2008

ΡΙΖΑ ΔΕΤΣΗ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΕΙΔΗΣΗ.
Η ΜΗΤΕΡΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΝΟΣ ΔΕΤΣΗ.
Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΛΕΟΝ ΚΑΤΑΞΙΩΜΕΝΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΤΗΝ Α ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ 2004.
ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟ.
ΔΕΤΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΓΓΕΝΗΣ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ.
ΑΠΑΝΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΕΤΣΗΔΕΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΗΛΘΑΝ ΑΠΟ ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΚΑΙ ΠΙΟ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΝΑΞΟ.

Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2008

Δ4. ΜΙΧΕΛΕΤΟΙ

ΜΙΧΕΛΕΤΟΙ

Η ανάλυση του γενεαλογικού δέντρου της οικογένειας Δέτση με το παρατσούκλι Μιχελέτοι από ένα σημείο και μετά διασπάται και γίνεται:
α) Μιχελέτοι, β) Μερακλήδες και γ) Ρουγιάδες.

.32: ΜΙΧΕΛΕΤΟΣ (1851- ) – του Γεωργίου και της
Παντρεύτηκε την
ΙΣΤΟΡΙΚΟ : Γεννήθηκε στον Δαμαριώνα.
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ :
ΑΙΤΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥ :
ΑΠΕΚΤΗΣΑΝ :
ΠΑΙΔΙΑ:

.33: ΓΙΩΡΓΗΣ (Μιχελετογιώργης) ( 1847;-1941; ) – του Ιωάννη; και της
α) Παντρεύτηκε την ...... Βερώνη
β) Παντρεύτηκε την ....... από το Φιλότι.
ΙΣΤΟΡΙΚΟ : Γεννήθηκε στο Δαμαριώνα. Παντρεύτηκε δύο
φορές. Όλα του τα παιδιά τα απέκτησε με την
πρώτη του γυναίκα.
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ :
ΑΙΤΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥ :
ΑΠΕΚΤΗΣΑΝ : 5 παιδιά, 2 αγόρια και 3 κορίτσια
ΠΑΙΔΙΑ:
33-31 : ΓΙΑΝΝΗΣ (1905;- ) (σελ. )
ΑΓΓΕΛΙΚΩ ( ) Παντρεύτηκε τον Φούφουλα Γιώργη.
ΜΑΡΟΥΣΑ ( ) Παντρεύτηκε τον Λεογιάννη Λεκάκη
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ( ) Παντρεύτηκε τον Μανώλη Πίκουλο Δέτση
33-32: ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ( ) (σελ. )


33-31 : ΓΙΑΝΝΗΣ (Καραγιάννης) (1905;- ) – του Γιώργη και της
Παντρεύτηκε την Μαριγούλα Σέρβου
από το Δαμαλά.
ΙΣΤΟΡΙΚΟ : Γεννήθηκε
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ :
ΑΙΤΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥ :
ΑΠΕΚΤΗΣΑΝ : 6 παιδιά, 2 αγόρια και 4 κορίτσια.
ΠΑΙΔΙΑ:

ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΑ ( -1988 )Παντρεύτηκε το Νικολάκη Παυλή
33-31-31 : ΓΙΩΡΓΗΣ (1903- ) (Μερακλής) (σελ. )
ΜΑΡΟΥΣΗ ( ) Παντρεύτηκε στους Τρίποδες Γιαμπούρα
33-31-32 : ΜΑΝΩΛΗΣ ( ) (σελ. )
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ( ) Παντρεύτηκε τον Μιχάλη Δέτση Βλαχοδημήτρη
ΕΙΡΗΝΗ ( ) Δεν παντρεύτηκε

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2008

ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΜΟΥΛΑΡΟΣ-ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΦΕΤΖΗΣ-ΝΙΚΟΛΑΣ ΚΑΦΑΝΤΑΡΗΣ


ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

ΤΑΒΕΡΝΑ Ή ΚΥΡΑ΄
ΚΩΣΤΑΣ ΔΕΤΣΗΣ
ΖΕΥΞΙΔΟΣ 12,Ν.ΚΟΣΜΟΣ.ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ. 2109221824

------------------------------------------
ΙΤΑΛΙΚΑ ΕΠΙΠΛΑ ΚΟΥΖΙΝΑΣ
ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ ΝΑΞΟΥ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΑΜ. ΔΕΤΣΗΣ
ΕΚΘΕΣΗ ΧΩΡΑ ΝΑΞΟΥ
ΤΗΛ.2285022160
ΚΙΝ. 6977998036

------------------------------------------
ΠΩΛ ΔΕΤΣΗΣ
ΠΡΟΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΑ ΣΠΙΤΙΑ
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
ΑΜΕΣΗ ΠΑΡΑΔΩΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

-------------------------------------------

Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2008

ΔΑΜΑΡΙΩΝΑΣ

ΔΑΜΑΡΙΩΝΑΣ
Το αγαπηµένο παραδοσιακό χωριό

Στην καρδιά της Νάξου, σκαρφαλωµένο στους πρόποδες της οµώνυµης Ράχης ανάµεσα σε ελιές και αµπέλια, βρίσκεται το πανέµορφο χωριό του Δαµα­ριώνα. Σε αυτό το µέρος του νησιού ο χρόνος φαίνεται πως άφησε αναλλοίωτη την κυκλαδί­τικη ταυτότητα και παράδοση ξεπηδώντας µέσα από τα πλακό­στρωτα καλντερίµια και στιαστά, τα κάτασπρα σπίτια και εκκλη­σιές, µε την ψυχή των κατοίκων του.
Ο επισκέπτης έχει την ευκαι­ρία να ξαποστάσει στον παχύ ίσκιο του αιωνόβιου πλάτανου στην κεντρική πλατεία του χω­ριού, την Ποτηρού, που περιτρι­γυρίζεται από µια σειρά παµπά­λαιων πηγαδιών. Να δώσει φόρο τιµής στο Ηρώο των πεσόντων, στην είσοδο του χωριού και στην µαρµάρινη προτοµή του Φιλικού Δαµαριωνίτη Ιωάννη Παπαρρη­γόπουλου, στο προαύλιο της κεντρικής εκκλησίας του χω­ριού, το Χριστό. Μπορεί επίσης να απολαύσει τις ευωδιές της καταπράσινης φύσης που περι­βάλλει το χωριό, ακούγοντας τους νοσταλγικούς ήχους από τα κουδούνια των κοπαδιών, ολό­γυρα στις ράχες. Η συµπαγής µάζα των σπιτιών, που κλιµακω­τά στριµώχνουν το ένα το άλλο, µε τα στενά δροµάκια και τα πουντιά, δεν θα συνέπαιρναν ίσως τόσο τον επσκέπτη, εάν δεν συνδυάζονταν µε τη διάθεση των κατοίκων του να το διατηρούν καθαρό µε τα ασπρισµένα σπίτια και τις περιποιηµένες αυλές. Στον κεντρικότερο δρόµο του χωριού συναντούµε και το λα­ογραφικό µουσείο µε πολλά κει­µήλια της περιοχής.
Σύµφωνα µε την παράδοση, το χωριό πήρε το όνοµά του από την Δάµαρις την Αθηναία που µμαζί µε τον 'Αγιο Διονύσιο πρώτοι πίστεψαν στο χριστιανισμό. Η Δάμαρις δίδαξε αργότερα στους Δαμαριωνίτες το χριστιανισμό και αυτοί για να την τιμήσουν, χάρισαν το όνομά της στο χωριό τους. Από τότε η ζωή τους είναι άμεσα δεμένη με το θρησκευτικό στοιχείο- πράγμα που φαίνεται από τις αµέτρητες εκκλησιές και εξωκλήσια - από το οποίο και αντλούν δύναµη να ανταπεξέλθουν στις µεγάλες α­παιτήσεις της αγροτικής ζωής.
Στο Δαµαριώνα υπάγονται ακόµα τα χωριά Βουρβουριά και Δαµαλάς. ΟΙ περιοχές τους απλώνονται ολό­γυρα στον κάµπο της Τραγαίας, µέχρι το Φιλώτι, ενώ νότια ανά­µεσα από την Αθαλασσά, το Μερσινό και τον κάµπο του Μπούζη, φτάνουν µέχρι την Αγιασσό, η οποία και αποτελεί το θαλάσσιο θέρετρο του χωριού.
Λέγεται ότι η αρχική θέση του χωριού ήταν στην Αγιασσό, αλλά οι συχνές επιδροµές των πειρα­τών τους οδήγησαν σταδιακά στη σηµερινή τοποθεσία.
Βασική ασχολία των κατοίκων είναι η γεωργία και η κτηνοτρο­φία. Τα πολλά λιοτρίβια φανε­ρώνουν τη µεγάλη παραγωγή λαδιού που είχε κάποτε το χω­ριό. Σήµερα λειτουργεί µόνο ένα, που είναι και το πιο σύγχρονο του νησιού. Εξίσου µεγάλη είναι και η παραγωγή τυριού, λόγω των µεγάλων εκτάσεων βοσκοτό­πων καθώς και βελανιδιών, από το µεγάλο παλιό δάσος µε τις βελανιδιές, στη Ράχη.
Αξιοζήλευτη είναι η δράση του χωριού µέσα από τους αιώ­νες για να διατηρηθεί ελεύθερο και τιµηµένο. Μια σειρά από µεγάλα ονόµατα, αλλά και α­πλός κόσµος, που σήκωσαν το ανάστηµά τους µπροστά σε άνι­σες δυνάµεις επιδροµέων, απο­δεικνύουν ότι το πνεύµα του Δαµαριωνίτη δεν σηκώνει δεσµά και καταπιέσεις, και παρά τις ταλαιπωρίες και περιπέτειες, πα­ραµένει αναλλοίωτο και ελεύθε­ρο.
Πολλοί έχουν ξενιτευτεί και έχουν αναζητήσει την τύχη τους σε άλλες γωνιές του κόσμου έχοντας διαπρέψει σε όλους τους τομείς της ζωής. Κάποιο μέρος όμως της καρδιάς τους παραμένει εκεί, στα πάτρια εδάφη στη γεννέτειρα γη που αγαπούν, σέβονται και επισκέπτονται σε κάθε ευκαιρία.

Νικόλαος Ι. Δέτσης

Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2008

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΔΕΣ

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΔΕΣ:

Η ανάλυση του γενεαλογικού δέντρου της οικογένειας Δέτση με το παρατσούκλι Καραγιάννης, έχει ως εξής:

101: ΜΙΧΑΛΗΣ ( ) του και της
Παντρεύτηκε την Αγγελική.
ΙΣΤΟΡΙΚΟ : Γεννήθηκε στον Δαμαριώνα.
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ :
ΑΙΤΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥ :
ΑΠΕΚΤΗΣΑΝ : 4 παιδιά, 3 αγόρια και 1 κορίτσι.
ΠΑΙΔΙΑ:

ΓΙΑΝΝΗΣ (1850- ) (Καλές) (σελ. )
ΜΑΝΩΛΗΣ (1853/67-1953) (σελ. )
ΣΤΑΜΑΤΗΣ (1857 ) (σελ. )
ΦΛΩΡΑ ( )

101.1: ΜΙΧΑΛΗΣ (Καλές) (1850- ) του Μιχάλη και της Αγγελικής.
Παντρεύτηκε τη Μαριγώ.
ΙΣΤΟΡΙΚΟ : Γεννήθηκε στον Δαμαριώνα.
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ :
ΑΙΤΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥ :
ΑΠΕΚΤΗΣΑΝ : 4 αγόρια.
ΠΑΙΔΙΑ:

101.11 : ΔΗΜΗΤΡΗΣ (1887- ) (σελ. )
101.12 : ΓΙΩΡΓΗΣ (1890- ) (σελ. )
101.13 : ΜΙΧΑΛΗΣ ( ) (σελ. )
101.14 : ΑΥΓΟΥΣΤΗΣ (1893-17/2/1917) (σελ. )
101.15 : ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ( ) (σελ. )


ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Ο ΔΑΜΑΡΙΩΝΑΣ ΜΑΣ


Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2008

ΒΛΑΧΗΔΕΣ

Η ανάλυση του γενεαλογικού δέντρου της οικογένειας Δέτση με το παρατσούκλι Βλάχος, έχει ως εξής:

20. ΙΩΑΝΝΗΣ (Βλάχος) ( ) – του και της
Παντρεύτηκε την
ΙΣΤΟΡΙΚΟ : Γεννήθηκε στον Δαμαριώνα.
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ :
ΑΙΤΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥ :
ΑΠΕΚΤΗΣΑΝ : παιδιά: ένα αγόρι και
ΠΑΙΔΙΑ:
ΜΙΧΑΗΛ ( ) (σελ. )

20-21. ΜΙΧΑΗΛ (Βλάχος) ( ) – του Ιωάννη και της
Παντρεύτηκε τη Σοφία Ορφανού από τους Φουφουλάκηδες.
ΙΣΤΟΡΙΚΟ : Γεννήθηκε στο Δαμαλά.
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ :
ΑΙΤΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥ :
ΑΠΕΚΤΗΣΑΝ : 9 παιδιά, 5 αγόρια και 4 κορίτσια
ΠΑΙΔΙΑ:
-21-22 : ΜΑΝΩΛΗΣ ( ) (σελ. )
-21-23 : ΓΙΩΡΓΗΣ ( ) (σελ. )
-21-24 : ΔΗΜΗΤΡΗΣ ( ) (σελ. )
-21-25 : ΒΑΣΙΛΗΣ ( ) (σελ. )
-21-26 : ΙΩΑΝΝΗΣ ( ) (σελ. )
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ( )
ΑΝΝΕΤΑ ( ) Παντρεύτηκε στον
Καλόξυλο.
ΣΤΕΛΛΑ ( ) Παντρεύτηκε τον
παπα-Ηλία από
το Φιλότι.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ( )

11-12: ΜΑΝΩΛΗΣ (Βλάχος) ( ) – του Μιχάλη και της Σοφίας.
Παντρεύτηκε την Στέλλα του Σταυρακαντώνη.
ΙΣΤΟΡΙΚΟ : Γεννήθηκε στο Δαμαλά.
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ : Μετρίου αναστήματος.
ΑΙΤΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥ : Υπέφερε από το στομάχι.
ΑΠΕΚΤΗΣΑΝ : 3 παιδιά, 2 αγόρια και 1 κορίτσι.
ΠΑΙΔΙΑ:
21-22-21 : ΜΙΧΑΗΛ (1908-1989 ) (σελ. )
ΜΑΡΙΑ ( )
21-22-22 : ΑΝΤΩΝΗΣ ( -1990 ) (σελ. )

11-13ΓΕΩΡΓΙΟΣ :(1878-1950) – του Μιχάλη και της Σοφίας.
Παντρεύτηκε την Στυλιανή Γρύλλη από
Δαμαριώνα.
ΙΣΤΟΡΙΚΟ : Γεννήθηκε στο Δαμαλά.
Κληρώθηκε να μην πάει στον πόλεμο.
Ασχολήθηκε ως βοσκός και αγρότης.
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ : Μέτριου αναστήματος. Έλεγε: «Μην τρώτε
ψωμί, γιατί το αγοράζουμε. Τρώτε κρέας».
ΑΙΤΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥ :
ΑΠΕΚΤΗΣΑΝ : 9 παιδιά, 7 αγόρια και 2 κορίτσια.
ΠΑΙΔΙΑ:
21-23-21: ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ( ) (σελ. )
21-23-22: ΙΩΑΝΝΗΣ (1905-1978 ) (σελ. )
21-23-23: ΜΙΧΑΛΗΣ (1909-1966 ) (σελ. )
21-23-24: ΒΑΣΙΛΗΣ (1913-1989 ) (σελ. )
21-23-25: ΣΤΕΦΑΝΟΣ (1917-1988 ) (σελ. )
21-23-26: ΝΙΚΟΛΑΟΣ (1925-1978 ) (σελ. )
21-23-27: ΔΗΜΗΤΡΗΣ (1927-2002 ) (σελ. )
ΑΓΓΕΛΙΚΗ (1907-1994 ) Παντρεύτηκε τον
Παπαγιάννη
ΚΑΤΙΝΑ (1920 ) Παντρεύτηκε στον
Καλόξυλο.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2008

ΑΕΝΑΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ

Το όνομα Δέτση είναι άμεσα συνδεδεμένο με το νησί της Νάξου.


Οι οικογένειες μπλέκονται μεταξύ τους σε ένα γαϊτανάκι τόσο πυκνό, σαν το κουβάρι της Αριάδνης, που μας ζητάει να ξετυλίξουμε και να βρούμε την άκρη του.
Παρόντες σε όλες τις μεγάλες ιστορικές στιγμές της ελληνικής ιστορίας, απέδειξαν το ήθος, την αγωνιστικότητα, την φιλοπατρία, την αυτοθυσία και τις υψηλές ηθικές αξίες που διακατείχαν κάθε μέλος της. Σε καιρό πολέμου και σε καιρό ειρήνης, οι Δέτσηδες ήταν παρόντες, να αγωνίζονται, να κάνουν οικογένειες, να προκόβουν.

Σε όλα τα σημεία της Ελλάδας, αλλά και σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης εντοπίζεται και ένας Δέτσης. Δεν εχουμε βεβαια εντοπισει κινεζο η μαυρο αλλα που θα παει.Αφετηρία όμως πάντα ήταν και θα είναι η αγαπημένη μας γενέτειρα, το χωριό του Δαμαριώνα. Από εδώ ξεκίνησε η πορεία του ονόματος μέσα στην ιστορία και εδώ ευελπιστούν όλοι οι ξενιτεμένοι Δέτσηδες πως θα είναι ο τελικός προορισμός τους.

Όταν κλείνουν τα μάτια τους τη Νάξο ονειρεύονται. Δεν ξεχνιέται. Χαράζεται στη μνήμη τους. Κερδίζει εμπειρίες και επιστρέφει.

Κουβαλώντας μαζί τους την εθνική κληρονομιά, τα αρώματα του τόπου τους, φύλακες της ιστορίας τους, τη φλόγα, την ακλόνητη πίστη.

Ο αέναος Οδυσσέας που κρύβεται μέσα στον καθένα μας, να αναζητεί νέους τόπους, νέες περιπέτειες, πνεύμα ανήσυχο, αλλά ο νόστος της πατρίδας να είναι πάντα φωλιασμένη μέσα στην καρδιά του. αχαλίνωτο πνεύμα.

Άνθρωπος απλός, γνήσιος,οικογενειαρχης, ακάματος, , άνθρωπος της προσφοράς, της αυτοθυσίας

Όλοι με έναν διακαή πόθο, να ανακαλύψουν τις ρίζες τους, τους προγόνους τους, τον τόπο τους.

Όλοι οι απομακρυσμένοι Δέτσηδες έψαχναν γι’ αυτές. Εμπόδια όπως οι μεγάλες αποστάσεις, το γεγονός ότι συγγενείς δεν γνωρίζονταν μεταξύ τους, ακόμα και η γλώσσα, δεν ήταν αρκετά να τους εμποδίσουν, άλλος περισσότερο, άλλος λιγότερο, να ψάξουν.

Ο Δέτσης που ζει στην Αυστραλία έφτασε να ανακαλύψει ότι τόσα χρόνια δεν γνώριζε το πραγματικό του επώνυμο, αφού ο παππούς του …. Δέτσης είχε δηλώσει ως επώνυμο το παρατσούκλι του. Το δαιμόνιο όμως των Δέτσηδων τον έτρωγε. Έφτασε να ανακαλύψει την αλήθεια μετά από αναζήτηση των χαμένων στοιχείων και να αποκαταστήσει το όνομα των προγόνων του, προσφέροντάς το και στα παιδιά του. Ο χαμένος κρίκος στην αλυσίδα των Δέτσηδων αποκαταστήθηκε.

Ο Γιώργος Δέτσης έφτιαξε ιστοσελίδα με το γενεαλογικό του δέντρο. Κατάφερε να φτάσει μέχρι τον προπάππο του.

Καποιοι Δέτσηδες … είχαν την πεποίθηση ότι προέρχονται από την Κωνσταντινούπολη, για να ανακαλύψουν μετά από παρέμβασή μας ότι η ρίζα τους βρίσκεται στον Δαμαριώνα της Νάξου.

Στο άκουσμα αυτής της δουλειάς προσέφεραν τα φώτα τους, έβαλαν το λιθαράκι τους συμπληρώνοντας κομμάτια από το αχανές αυτό παζλ. Ξεθωριασμένες φωτογραφίες και έγγραφα ανασύρθηκαν από τα οικογενειακά άλμπουμ, ξεχασμένες αναμνήσεις ανασύρθηκαν από τη μνήμη και ξαναζωντάνεψαν, και το ολοένα αυξανόμενο υλικό που συγκεντρώθηκε ξεπέρασε κάθε προσδοκία.


Η διαδικασία συγκέντρωσης του υλικού που βρίσκεται στα χέρια σας δεν θα μπορούσε να συγκεντρωθεί χωρίς τη βοήθεια όλων των εν ζωή και πρόσφατα εκλιπόντων Δέτσηδων, χάρις στους οποίους συμπληρώθηκαν και τα πιο απομακρυσμένα κλαδιά στο γενεαλογικό μας δέντρο.

Πληροφορίες και στοιχεία έπρεπε να εντοπιστούν, να διασταυρωθούν, να ταξινομηθούν και να καταχωρηθούν μέσα από μία επίπονη και χρονοβόρα διαδικασία.
Σκοπός αυτού του έργου, που με πολύ μεράκι και αγάπη εκπονήθηκε για να αποκατασταθεί η μνήμη των προγόνων μας και να καταγραφεί η αδιάλλειπτη πορεία του ονόματος της οικογένειας Δέτση μέσα στους αιώνες, ωστε να φτάσει στο σήμερα που πολυγρηγορα θα γινη χθες.
Ιστορική ευθύνη να αποκατασταθεί η μνήμη όσων δεν βρίσκονται πια στη ζωή, αλλά θα βρίσκονται πάντοτε στην καρδιά μας.

11-12 ΜΟΥΛΑΡΟΓΙΑΝΝΗΣ [1858-1943]


Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2008

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

"Καλημέρα από Αυστραλία.

Πολύ καλό το detsis blog. Κι εγώ έχω φτάσει μέχρι Βενετούς ψάχνοντας για το γενεαλογικό μας δέντρο και νομίζω ότι ο Γιώργος Δέτσης και ο Μανώλης Δέτσης από το 1808 μπορεί να ήταν συγγενής μου.

Ο πατέρας μου έχει τα χαρτιά και θα κοιτάξω να σας πω. Θα μου αρέσει να βάλω και δικά μας ονόματα στο μπλογκ.

Σας χαιρετώ ελπίζοντας να σας δω σύντομα.

Από Αυστραλία

Paul Detsis"

ΕΙΔΗΣΗ: ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2008

Ο Michael Detsis απεβίωσε την Πέμπτη 19 Αυγούστου 2008 στο Somerset Medical Center.
Ήταν άνθρωπος που αγαπούσε την οικογένειά του, την πατρίδα του και υπερασπίστηκε όλα όσα πίστευε. Γεννημένος στην Αθήνα, Ελλάδα, μετακόμισε στο Brooklyn Νέας Υόρκης με τους γονείς του Κωνσταντίνο και Μαρία και τον μεγαλύτερο αδερφό του Νικόλαο.

Ήταν βετεράνος του πολέμου του Βιετνάμ και υπηρέτησε στον Στρατό των Ηνωμένων Πολιτειών, στην Φρουρά Τιμής, φτάνοντας ως τον βαθμό του αρχιλοχία.

Ήταν ιδιαίτερα δραστήριος στα κοινά, και συμμετείχε σε πολλές δραστηριότητες. Ήταν αφοσιωμένος στην οικογένειά του, τη γυναίκα του Sally και τα τέσσερα παιδιά του Marisa, Michael, Nickolas και Christofer.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Στο βιβλίο "Romanische Forschungen: Organ für romanische Sprachen, Volks-und Literaturen" των γερμανών Notgemeinschaft der Deutschen Wissenschaft υπάρχει αναφορά του ονόματος ΔΕΤΣΗ, στη σελίδα 440.

Το παραπάνω βιβλίο εκδόθηκε το 1896.

Επίσης, αναφορά στο επίθετο ΔΕΤΣΗΣ γίνεται και στο βιβλίο: "Venice: naissancee d'une ville" του Sergio Bettini. Η αναφορά γίνεται στις σελίδες 195 και 200/2006, κεφάλαιο V: Le miracle de Byzance et Saint Marc.

Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2008

ΜΟΥΛΑΡΗΔΕΣ

ΜΟΥΛΑΡΗΔΕΣ:

Η ανάλυση του γενεαλογικού δέντρου της οικογένειας Δέτση με το παρατσούκλι Μούλαρος, έχει ως εξής:

10. ΔΕΤΣΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (αρχές 1800 ) του
Παντρεύτηκε την Ειρήνη.
ΙΣΤΟΡΙΚΟ : Γεννήθηκε στον Δαμαριώνα.
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ :
ΑΙΤΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥ :
ΑΠΕΚΤΗΣΑΝ : 3 παιδιά, ένα αγόρι και δύο κορίτσια.
ΠΑΙΔΙΑ:
10-11. ΓΙΩΡΓΗΣ (Μουλαράκης) ( )
ΣΤΑΜΑΤΙΚΩ ( )
Παντρεύτηκε τον Προμπονά.
ΒΑΣΙΛΙΚΩ ( )
Παντρεύτηκε τον Ορφανό.


10-11. ΓΙΩΡΓΗΣ (ΜΟΥΛΑΡΑΚΗΣ) ( ) του Ιωάννη και της Ειρήνης.
Παντρεύτηκε τη Φιλίππα.
ΙΣΤΟΡΙΚΟ : Γεννήθηκε στο Δαμαριώνα. Aπό εδώ ξεκινά το παρατσούκλι
«Μουλάρηδες». Ο Γιώργης είχε στην ιδιοκτησία του πολλά
μουλάρια.
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ :
ΑΙΤΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥ :
ΑΠΕΚΤΗΣΑΝ : 5 αγόρια.
ΠΑΙΔΙΑ:
-11-12: ΜΟΥΛΑΡΟΓΙΑΝΝΗΣ (1858-1943)
-11-13: ΝΙΚΟΛΑΣ (1865-1895)
-11-14: ΣΤΑΜΑΤΗΣ (ΝΤΕΝΕΚΕΣ) (1872- )
-11-15: ΜΙΧΑΛΗΣ (ΜΙΧΕΛΗΣ) (1861- )
-11-16: ΔΗΜΗΤΡΗΣ (ΤΟΤΟΡΟΣ) (1874-1940)

Οι ανωτέρω έκαναν συνολικά 22 παιδιά.


11-12: ΜΟΥΛΑΡΟΓΙΑΝΝΗΣ (1858-1943) – του Γεωργίου και της Φιλίππας
Παντρεύτηκε την Κυριακούλα Δέτση.
ΙΣΤΟΡΙΚΟ : Γεννήθηκε στο Δαμαριώνα.
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ :
ΑΙΤΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥ :
ΑΠΕΚΤΗΣΑΝ : 7 παιδιά και 37 εγγόνια. Λέγεται ότι η Κυριακούλα
είχε κάνει 22 γέννες και μόνο 7 παιδιά επέζησαν.
ΠΑΙΔΙΑ:
12-17: ΓΙΩΡΓΗΣ ΓΟΡΔΕΛΑΣ (1887-1946) (σελ. )
12-18: ΜΑΝΩΛΗΣ. ( ) (σελ. )
12-19: ΓΙΑΚΟΜΟΣ (1891- ) (σελ. )
12-20: ΜΙΧΑΛΗΣ (ΚΑΦΕΝΤΖΗΣ) (1894- ) (σελ. )
12-21: ΝΙΚΟΛΑΣ (ΚΑΦΑΝΤΑΡΗΣ) (1897-1974) (σελ. )
12-22: ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ (ΤΕΤΕΛΙΑΝΟΣ) (1899-1986) (σελ. )
12-23: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΤΖΟΣ (1902- ) (σελ. )

11-13: ΝΙΚΟΛΑΣ (1865-1895) – του Γεωργίου και της Φιλίππας.
Παντρεύτηκε την Κατερινιώ.
ΙΣΤΟΡΙΚΟ : Γεννήθηκε στο Δαμαριώνα.
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ :
ΑΙΤΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥ : Πέθανε από κρύωμα πολύ νέος, 33 ετών.
ΑΠΕΚΤΗΣΑΝ : 2 παιδιά.
ΠΑΙΔΙΑ:
ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΑ (Μαρή) ( )
ΦΩΤΕΙΝΗ (ανύπαντρη) ( )

ΓΕΝΕΑΛΟΓΙΚΟ ΔΕΝΤΡΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ

ΓΕΝΕΑΛΟΓΙΚΟ ΔΕΝΤΡΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΔΕΤΣΗ

Η ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΟΝΟΜΑΤΩΝ [ΠΑΡΑΤΣΟΥΚΛΙΑ] ΤΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΔΕΤΣΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΝ ΕΧΕΙ ΩΣ ΕΞΗΣ¨



ΜΟΥΛΑΡΗΔΕΣ
Καφαντάρηδες
Καράτζοι
Γορδελάδες
Μουσολίνιδες
Καφετζής
Κοντολέβας

ΒΛΑΧΗΔΕΣ
Χαρτελαδες

ΜΙΧΕΛΕΤΟΙ
Μερακλήδες
Ρουδιάδες

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΔΕΣ

ΠΙΚΟΥΛΟΙ

ΣΑΡΟΥΛΗΔΕΣ

ΦΩΤΗΔΕΣ

ΜΟΥΡΓΑΚΗΔΕΣ

ΜΑΝΙΚΑΛΕΔΕΣ

ΛΟΥΚΟΓΙΑΝΝΗΔΕΣ

ΕΙΣ
ΦΙΛΟΤΙ

ΑΠΕΙΡΑΝΘΟ.
Κωσταντακηδες
Καριωτηδες
Γιαγκηδες
Καλαναρχηδες
Κολεηδες
Αγιακηδες
Ζαραμηδες

ΒΟΛΟ
Πλατακια

ΜΥΚΟΝΟ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΚΡΗΤΗ
Μπαιρας

ΓΑΛΛΙΑ

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Φουφουλας

ΑΜΕΡΙΚΗ
Νιου Τζερσει

ΜΗΤΡΩΟ ΓΕΝΝΗΣΕΩΝ

ΜΗΤΡΩΟ ΓΕΝΝΗΣΕΩΝ ΑΡΡΕΝΩΝ ΔΑΜΑΡΙΩΝΑ
***********
ΜΕ ΤΟ ΕΠΙΘΕΤΟ ΔΕΤΣΗΣ
=====================


ΕΤΟΣ ΟΝΟΜΑ ΠΑΤΕΡΑΣ ΧΩΡΙΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

1843 ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΙΑΚΩΒΟΣ ΔΑΜΑΡΙΩΝ
1850 ΜΑΝΩΛΗΣ ΜΙΧΑΗΛ ΔΑΜΑΡΙΩΝ
1851 ΜΙΧΕΛΕΤΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΑΜΑΡΙΩΝ
1853 ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΙΧΑΗΛ ΔΑΜΑΡΙΩΝ
1857 ΣΤΑΜΑΤΙΟΣ ΜΙΧΑΗΛ ΔΑΜΑΡΙΩΝ
1858 ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΑΜΑΡΙΩΝ ΑΠΕΒΙΩΣΕ 1943 ΜΟΥΛΑΡΟΓΙΑΝΝΗΣ(11-12)
1861 ΜΑΝΩΛΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΔΑΜΑΡΙΩΝ
1861 ΜΙΧΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΑΜΑΡΙΩΝ ΜΙΧΕΛΗΣ (11-15)ΜΟΥΛΑΡΟΣ
1865 ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΑΜΑΡΙΩΝ ΜΟΥΛΑΡΟΣ (11-13)
1866 ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ‘Η ΜΑΙΡΑΣ “
1867 ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΙΧΑΗΛ ΔΑΜΑΡΙΩΝ
1869 ΣΤΑΜΑΤΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΑΜΑΡΙΩΝ
1870 ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΑΚΩΒΟΣ ΔΑΜΑΡΙΩΝ
1872 ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΙΧΕΛΕΤΟΣ ΔΑΜΑΛΑΣ
1872 ΣΤΑΜΑΤΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΑΜΑΡΙΩΝ ΝΤΕΝΕΚΕΣ (11-14)
ΜΟΥΛΑΡΟΣ
1873 ΦΩΤΙΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΑΜΑΛΑΣ
1873 ΜΑΝΩΛΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΑΜΑΡΙΩΝ
1874 ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΙΧΑΗΛ ΔΑΜΑΛΑΣ
1874 ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΑΜΑΤΙΟΣ ΔΑΜΑΛΑΣ
1874 ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΑΜΑΡΙΩΝ ΤΟΤΟΡΟΣ (11-16)
ΜΟΥΛΑΡΟΣ
1874 ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΑΜΑΡΙΩΝ ΑΠΕΒΙΩΣΕ 21-11-1941
1877 ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΑΜΑΡΙΩΝ
1877 ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΑΜΑΡΙΩΝ
1878 ΣΤΑΜΑΤΙΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΑΜΑΡΙΩΝ
1880 ΙΑΚΩΒΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΑΜΑΡΙΩΝ
1881 ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΑΜΑΛΑΣ
1882 ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΙΧΕΛΕΤΟΣ ΔΑΜΑΡΙΩΝ
1883 ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΑΜΑΡΙΩΝ
1885 ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ ΔΑΜΑΡΙΩΝ
1885 ΜΙΧΕΛΕΤΟΣ ΜΑΝΩΛΗΣ ΔΑΜΑΡΙΩΝ
1887 ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΑΜΑΡΙΩΝ ΓΟΡΔΕΛΑΣ (12-17)
ΜΟΥΛΑΡΟΣ
1887 ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΩΛΗΣ ΔΑΜΑΡΙΩΝ
1887 ΜΑΝΩΛΗΣ ΜΙΧΕΛΕΤΟΣ ΔΑΜΑΡΙΩΝ
1890 ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΝΩΛΗΣ ΔΑΜΑΡΙΩΝ
1891 ΙΑΚΩΒΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΑΜΑΡΙΩΝ ΜΟΥΛΑΡΟΣ (12-19)
1892 ΜΙΧΑΗΛ ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΑΜΑΡΙΩΝ
1893 ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΣ ΜΑΝΩΛΗΣ ΔΑΜΑΡΙΩΝ ΑΠΕΒΙΩΣΕ 17-02-1917
1893 ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΜΙΧΕΛΕΤΟΣ ΔΑΜΑΛΑΣ
1893 ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΑΝΩΛΗΣ ΔΑΜΑΛΑΣ
1894 ΧΡΗΣΤΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΑΜΑΛΑΣ
1894 ΜΙΧΑΗΛ ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΑΜΑΛΑΣ ΔΕΤΣΗΣ Ή ΜΟΥΛΑΡΑΚΗΣ
(12-20) ΜΟΥΛΑΡΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΦΕΤΖΗΣ

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΔΕΤΣΗ (μέρος Α)

Το επίθετο ΔΕΤΣΗΣ σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε, υπήρχε ήδη από το 1537 (παπα-Ιάκωβος Δάτζης). Αρχικά συναντάται μόνο στη Νάξο και πιο συγκεκριμένα στο χωριό Δαμαριώνα. Με το πέρασμα των αιώνων και με τη μετανάστευση, η διασπορά του επιθέτου έγινε σε όλη την Ελλάδα.

Έτσι σήμερα συναντάμε φαμίλιες μόνιμα εγκατεστημένες σχεδόν σε όλη την
Ελλάδα, στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη (ερχόμενοι από Κωνσταντινούπολη), στο Βόλο (ερχόμενοι από Κωνσταντινούπολη), στην Πάτρα, στην Κρήτη, στη Ρόδο,
στην Καστοριά και αλλού.

Σύμφωνα με παλαιά αρχεία και αποσπασματικές αναφορές η ιστορία των Δέτση φέρεται να εξελίσσεται ως εξής:

10/10/1544: Σε έγγραφο αναφέρεται ο παπάς Ιάκωβος Δάτζης (Δέτσης)(1). Η
παλιότερη έγγραφη μαρτυρία για την εκκλησία του Χριστό στο
Δαμαριώνα αναφέρεται σε έγγραφο του 1544. Σύμφωνα μ’ αυτή,
η Κατερίνα του Λουμπαρδάρη πουλεί στον Μιχάλη Τραμουχάνη,
αμπέλι «εις τόπον λεγόμενον Δαμαριώνα, πλησίον του Σταμάτη
του Κομνενού και του παπα Ιάκωβου Δάτζη, οπού είναι δώρημαν
και ψυχικόν του Δεσπότη Χριστού, καθώς φαίνεται εις μίαν γραφήν,
οπού του είχε καμωμένην από τες α’φλζ’, Οκτωβρίου κ’, υπό χειρός
του μακαρίου κυρ Ιωάννου Μυριστικού και νοταρίου, από το οποίον
αμπέλιν παίρνει το τρίτον από μέσα η κερά της Σίφνου».

07/05/1655: Συντάσσεται έγγραφο από τον Δαμαριωνίτη Γιάκοβο Δέστη (Δέτσης)
με το οποίο ο άρχων αφέντης του Φιλωτιού Γιακουμάκης Μπαρότζης
διορίζει εφημέριο της Παναγίας της Φιλοτίτισσας το Δαμαριωνίτη
παπά κυρ Γιώργιο Κουρτελά.

1666: Σε έγγραφο που δημοσιεύθηκε από τον Ι. Δέτση – Κιγαλλά στην
Πανδώρα (τ.21, 1870/71, 640-41) και αναφέρεται βασικά στην φορολογία
των νησιών από τους Βενετούς (διαμαρτύρησις των συνδικών της πόλεως Νάξου).
Αναφέρεται ο παπα – Λιάνος Δέτσης.

1708: Ανέκδοτο έγγραφο από τον κώδικα της Θεοσκέπαστης (Γενικά
Αρχεία Κράτους) αναφέρει την ύπαρξη έξι παπάδων στο Δαμαριώνα:
1. Ιωάννης Τζαννίνης
2. Γεώργιος Δέτζης
3. Μανώλης Δέτζης
4. Μιχάλης Τζακονιάτης
5. Γιώργης Λινάρδος
6. Γεώργιος Αξιοτάκης.
Τα ονόματα των περισσοτέρων εξ’ αυτών, βρίσκονται ακόμα χαραγμένα
στις μαρμάρινες επιγραφές που είναι εντοιχισμένες στην πρόσοψη της εκκλησίας
του Χριστού (1777-1780).

Ιούν. 1776: Για την Απείρανθο (Δέτσηδες):
Σύμφωνα με στοιχεία από φορολογικούς πίνακες (αρχείο
Καθολικής Αρχιεπισκοπής Νάξου) της Απειράνθου του Ιουνίου
1776, πρώτη σε σύνολο 33 οικογενειών, δεν αναφέρεται πουθενά
το επίθετο (όνομα) Δέτσης. Το ίδιο ισχύει και για τους
φορολογικούς πίνακες των ετών 1784, 1790, 1799.

09/07/1808: Σε έγγραφο αναφέρονται τα ονόματα του παπα Γεωργίου Δέτση και
του παπα Μανώλη Δέτση.

22/03/1831: Σε αναφορά των κατοίκων της Νάξου υπέρ των ήδη εκλεγέντων
δημογερόντων της πόλεως και των χωριών προς τον ευγενέστατο
Διοικητή Νάξου Αθαν. Γρηγοριάδη, συνυπογράφουν και αναφέρονται
οι: από Δαμαριώνα Δ. Δέτζης, Σταμάτης Δέτζης, Φώτης Δέτζης,
Στέφανος Δέτζης (γενικά αρχεία κράτους, Γεν. Γραμ. φ263).

1843: Ξεκινά το επίσημο μητρώο γεννήσεων της κοινότητος Δαμαριώνα.
Πρώτος αναφερόμενος ο Γεώργιος του Ιακώβου, γεννήθηκε εις
Δαμαριώνα.

1899: Σε στατιστικά από βιβλίο πολιτικών εκθέσεων του Ειρηνοδικείου
Νάξου έτους 1899 (αρθ.73) (αρχείο Νάξου) περί επαγγελμάτων
αναφέρεται στην Απείρανθο παντοπώλης Δέτσης Κ.

1919: Ιερεύς στο Ναό Μεταμόρφωσης Σωτήρος στο Δαμαριώνα, όπου
ξεκινάει και το πρώτο Επίσημο Βιβλίο Γεννήσεων και Βαπτίσεων
του χωριού είναι ο Σταμάτης Μ. Δέτσης.



(1): Ιωάν. Τ. Βισβίζη, Ναξιακά νοταριακά έγγραφα, των τελευταίων χρόνων του Δουκάτου του Αιγαίου (1538-1577), Επετηρίς του Αρχείου της ιστορίας του Ελληνικού Δικαίου, τεύχ. 4, Εν Αθήναις 1951, σ. 93 (αρ. εγγρ. 75).



Συνεχίζεται.