Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2008

ΑΕΝΑΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ

Το όνομα Δέτση είναι άμεσα συνδεδεμένο με το νησί της Νάξου.


Οι οικογένειες μπλέκονται μεταξύ τους σε ένα γαϊτανάκι τόσο πυκνό, σαν το κουβάρι της Αριάδνης, που μας ζητάει να ξετυλίξουμε και να βρούμε την άκρη του.
Παρόντες σε όλες τις μεγάλες ιστορικές στιγμές της ελληνικής ιστορίας, απέδειξαν το ήθος, την αγωνιστικότητα, την φιλοπατρία, την αυτοθυσία και τις υψηλές ηθικές αξίες που διακατείχαν κάθε μέλος της. Σε καιρό πολέμου και σε καιρό ειρήνης, οι Δέτσηδες ήταν παρόντες, να αγωνίζονται, να κάνουν οικογένειες, να προκόβουν.

Σε όλα τα σημεία της Ελλάδας, αλλά και σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης εντοπίζεται και ένας Δέτσης. Δεν εχουμε βεβαια εντοπισει κινεζο η μαυρο αλλα που θα παει.Αφετηρία όμως πάντα ήταν και θα είναι η αγαπημένη μας γενέτειρα, το χωριό του Δαμαριώνα. Από εδώ ξεκίνησε η πορεία του ονόματος μέσα στην ιστορία και εδώ ευελπιστούν όλοι οι ξενιτεμένοι Δέτσηδες πως θα είναι ο τελικός προορισμός τους.

Όταν κλείνουν τα μάτια τους τη Νάξο ονειρεύονται. Δεν ξεχνιέται. Χαράζεται στη μνήμη τους. Κερδίζει εμπειρίες και επιστρέφει.

Κουβαλώντας μαζί τους την εθνική κληρονομιά, τα αρώματα του τόπου τους, φύλακες της ιστορίας τους, τη φλόγα, την ακλόνητη πίστη.

Ο αέναος Οδυσσέας που κρύβεται μέσα στον καθένα μας, να αναζητεί νέους τόπους, νέες περιπέτειες, πνεύμα ανήσυχο, αλλά ο νόστος της πατρίδας να είναι πάντα φωλιασμένη μέσα στην καρδιά του. αχαλίνωτο πνεύμα.

Άνθρωπος απλός, γνήσιος,οικογενειαρχης, ακάματος, , άνθρωπος της προσφοράς, της αυτοθυσίας

Όλοι με έναν διακαή πόθο, να ανακαλύψουν τις ρίζες τους, τους προγόνους τους, τον τόπο τους.

Όλοι οι απομακρυσμένοι Δέτσηδες έψαχναν γι’ αυτές. Εμπόδια όπως οι μεγάλες αποστάσεις, το γεγονός ότι συγγενείς δεν γνωρίζονταν μεταξύ τους, ακόμα και η γλώσσα, δεν ήταν αρκετά να τους εμποδίσουν, άλλος περισσότερο, άλλος λιγότερο, να ψάξουν.

Ο Δέτσης που ζει στην Αυστραλία έφτασε να ανακαλύψει ότι τόσα χρόνια δεν γνώριζε το πραγματικό του επώνυμο, αφού ο παππούς του …. Δέτσης είχε δηλώσει ως επώνυμο το παρατσούκλι του. Το δαιμόνιο όμως των Δέτσηδων τον έτρωγε. Έφτασε να ανακαλύψει την αλήθεια μετά από αναζήτηση των χαμένων στοιχείων και να αποκαταστήσει το όνομα των προγόνων του, προσφέροντάς το και στα παιδιά του. Ο χαμένος κρίκος στην αλυσίδα των Δέτσηδων αποκαταστήθηκε.

Ο Γιώργος Δέτσης έφτιαξε ιστοσελίδα με το γενεαλογικό του δέντρο. Κατάφερε να φτάσει μέχρι τον προπάππο του.

Καποιοι Δέτσηδες … είχαν την πεποίθηση ότι προέρχονται από την Κωνσταντινούπολη, για να ανακαλύψουν μετά από παρέμβασή μας ότι η ρίζα τους βρίσκεται στον Δαμαριώνα της Νάξου.

Στο άκουσμα αυτής της δουλειάς προσέφεραν τα φώτα τους, έβαλαν το λιθαράκι τους συμπληρώνοντας κομμάτια από το αχανές αυτό παζλ. Ξεθωριασμένες φωτογραφίες και έγγραφα ανασύρθηκαν από τα οικογενειακά άλμπουμ, ξεχασμένες αναμνήσεις ανασύρθηκαν από τη μνήμη και ξαναζωντάνεψαν, και το ολοένα αυξανόμενο υλικό που συγκεντρώθηκε ξεπέρασε κάθε προσδοκία.


Η διαδικασία συγκέντρωσης του υλικού που βρίσκεται στα χέρια σας δεν θα μπορούσε να συγκεντρωθεί χωρίς τη βοήθεια όλων των εν ζωή και πρόσφατα εκλιπόντων Δέτσηδων, χάρις στους οποίους συμπληρώθηκαν και τα πιο απομακρυσμένα κλαδιά στο γενεαλογικό μας δέντρο.

Πληροφορίες και στοιχεία έπρεπε να εντοπιστούν, να διασταυρωθούν, να ταξινομηθούν και να καταχωρηθούν μέσα από μία επίπονη και χρονοβόρα διαδικασία.
Σκοπός αυτού του έργου, που με πολύ μεράκι και αγάπη εκπονήθηκε για να αποκατασταθεί η μνήμη των προγόνων μας και να καταγραφεί η αδιάλλειπτη πορεία του ονόματος της οικογένειας Δέτση μέσα στους αιώνες, ωστε να φτάσει στο σήμερα που πολυγρηγορα θα γινη χθες.
Ιστορική ευθύνη να αποκατασταθεί η μνήμη όσων δεν βρίσκονται πια στη ζωή, αλλά θα βρίσκονται πάντοτε στην καρδιά μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: