Τετάρτη 23 Μαΐου 2018

Μανώλης Δέτσης (ΤΟΥΡΛΙΤΗΔΕΣ)


Ο Μανώλης Δέτσης του Γεωργιου απο την φαμιλια των Τουρλιτιδων γεννήθηκε στην Αθήνα το 1979. Ο πατέρας του από τον Δαμαλά Νάξου και η μητέρα του από την Αντίπαρο, έζησαν στην Παροικία της Πάρου όπου μεγάλωσε και τελείωσε το Γενικό Λύκειο. Έκανε τις προπτυχιακές σπουδές του στην Κρήτη και συγκεκριμένα στο τμήμα Φυσικής στο Ηράκλειο. 
Η πτυχιακή του εργασία του είχε ως θέμα τις οπτικές παρατηρήσεις (με το τηλεσκόπιο του αστεροσκοπίου του Σχοίνακα) ενός ενεργού γαλαξιακού πυρήνα (ActiveGalacticNucleiAGN).

Μετά την Κρήτη, εισήχθει στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου με υποτροφία της Ε.Ε. για διδακτορικές σπουδές. Το διδακτορικό του έγινε υπό την επίβλεψη του μεγάλου αστροφυσικού JohnPeacock, και είχε ως θέμα την παρατηρησιακή κοσμολογία.

Η παρατηρησιακή κοσμολογία είναι ο τομέας που η «παραδοσιακή» αστρονομία (παρατηρήσεις με τηλεσκόπια) συναντιέται με την θεώρια της κοσμολογίας (τι μορφή έχει το σύμπαν).

Η διδακτορική του εργασία είχε ως αντικείμενο μελέτης την κατανομή των ραδιογαλαξιών και των μικρών γαλαξιών (σε σύγκριση με τον δικό μας Γαλαξία) σχετικά με την ολική τους αστρική μάζα στο τοπικό Σύμπαν (τοπικό Σύμπαν αναφέρεται στους Γαλαξίες με χαμηλό redshift (ερυθρή μετατόπιση)).

Μετά το διδακτορικό, έκανε την στρατιωτική του θητεία. Στο τέλος της θητείας του, με υποτροφία από την Ευρωπαική Διαστημική Υπηρεσία (ISU), σπουδάζει στο Διεθνές Διαστημικό Πανεπιστήμιο στο Στρασβούργο. Την πτυχιακή του εργασία την έκανε στο Ευρωπαικό κέντρο διαστημικών ερευνών ESA-ESTECστην Ολλανδία. Μετά το τέλος των σπουδών παρέμεινε στο ISU για δυο χρόνια ως διδάκτορας-ερευνητής.

Μετά το ISU, μετακινήθηκε στο Ευρωπαικό Ίδρυμα Επιστημών (ESF), το οποίο βρίσκεται επίσης στο Στρασβούργο. Η κύρια εργασία του είναι η οργάνωση και διεξαγωγή πανευρωπαικών επιστημονικών προγγραμάτων, στα οποία είναι projectmanagerαπό την πλευρά του ESF. Αρχικά ασχολήθηκε με διάφορα διαστημικά προγράμματα (όπως παραγωγή ενέργειας στα διαστημόπλοια του μέλλοντος) αλλά τώρα έχει υπό την επίβλεψή του πολλούς τεχνικούς τομείς, όπως marinebiotechnology, nanotechnologyαλλά και προγράμματα με αναφορά στον Πολίτη (η ηθική της επιστημονικής συμβουλής στους πολιτικούς).

Ο Μανώλης είναι παντρεμένος με δύο παιδιά και ζει μόνιμα στο Στρασβούργο.

Γ. Δέτσης
Αντίπαρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: