Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2008

ΔΕΤΣΗΔΕΣ [ ΜΠΑΙΡΑΣ- ΚΡΗΤΗ] ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ.ΒΟΥΡΛΑ

Η μεταναστευση απο Ναξιωτες στα Βουρλα ξεκινα περιπου στις αρχες του 19 ου αιωνα εκ των οποιων και μερικες οικογενειες ΔΕΤΣΗ.
Κατά τους εθνικούς αγώνες οι Βουρλιώτες πήραν μέρος στον Μακεδονικό Απελευθερωτικό Αγώνα. Επίσης στον Α! Παγκόσμιο Πόλεμο έγιναν θρύλος οι Βουρλιώτες του 30υ Τάγματος της Μεραρχίας Σερρών και μάλιστα στην Μάχη του «Σκρά», αλλων συμμετείχε και κάποιος Ιωάννης Λιανός (συγγενής από την σύζυγο του παππού μου: Σταματία συζ. Φωτιου Δέτση το γένος Λιανού). Τέλος στην Μικρασιατική Εκστρατεία διακρίθηκαν εκ νέου για την γενναιότητά τους.
Τα Βουρλά κατεστράφησαν το 1922. Οι Τούρκοι κατέκαυσαν την πόλη και κατέσφαξαν τους κατοίκους, οι οποίοι πίστευαν ότι θα απέφευγαν την καταστροφή, αφού οι ίδιοι ανθρωπιστικά αντιδρούντες είχαν προστατεύσει το Τουρκικό πληθυσμό στην απόβαση των Ελληνικών Στρατευμάτων του 1919. Έτσι δεν φρόντισαν ν' αναχωρήσουν εγκαίρως, μετά την οπισθοχώρηση των στρατευμάτων του 1922, με συνέπεια περίπου 10.000 Βουρλιώτες να κατακρεουργηθούν, μετά από ηρωική αντίσταση του ανδρικού στοιχείου.
Στα Βουρλά, μέχρι την Μικρασιατική Καταστροφή, υπήρχαν 30.000 Έλληνες, 5.000 Τούρκοι και ολιγάριθμοι Εβραίοι. Ο δε Αριθμός των Ελλήνων που είχαν την Ελληνική υπηκοότητα ανερχόταν σε 7.000 περίπου.

Για τα ΒΟΥΡΛΑ ΓΕΝΝΗΤΩΡ ειναι ο Γεώργιος Δέτσης του Μανώλη το πατρώνυμο του οποίου τεκμαίρεται ύστερα από συνδυαστικό συλλογισμό.
Συγκεκριμένα ο Γεώργιος Δέτσης είχε γιο με το όνομα Μανώλης όπως και ο αδελφός του. Διαπιστώνουμε ότι δύο αδέλφια είχαν δώσει στα παιδιά τους το όνομα του πατέρα τους Μανώλη. Κατά συνέπεια το όνομα του πατέρα του Γεωργίου Δέτση θα πρέπει να ήταν Μανώλης.
Ο Γεώργιος Δέτσης γεννήθηκε το 1828 περίπου, ενώ ο πατέρας του, Μανώλης Δέτσης,γεννήθηκε περίπου το 1798. Η συζυγος του Γεωργίου ήταν η Αργυρώ η οποία γεννήθηκε κατ' εκτίμηση το 1845 και πέθανε το 1922.
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι από κάποια χρονολογία και μετά η οικογένεια του Γεωργίου Δέτση λαμβάνει το παρωνύμιο - παρατσούκλι «Μπάίρα». Το παρωνύμιο Μπάϊρα επεκράτησε ως επώνυμο μόνο σ' ένα από τα παιδιά του Γεωργίου Δέτση και συγκεκριμένα στην οικογένεια Μανώλη Δέτση του Γεωργίου που μετανάστευσε μετά την Μικρ. Καταστροφή του 1922 στην Ιεράπετρα της Κρήτης ,όπως αναλυτικά αναφέρουμε κατωτέρω.
Α! Γεώργιος Δέτσης του Εμμανουήλ - Μανώλη (αδέλφια του: Νικόλαος και Ιωάννης Δέτσης)
Παιδία, Αγόρια: Μανώλης, Φώτης , Ιωάννης και Απόστολος Κορίτσια: Αναστασία, Ειρήνη. Εγγόνια του Μανώλη Ντέτζη
Πρώτο Παιδί
Μανώλης Δέτσης - Μπάιρας γιος του Γεωργίου Δέτση και της Αργυρώς γεννήθηκε στα Βρύουλα - Βουρλά της Μ. Ασίας το 1879 περίπου και πέθανε το 1963 .
Μετά την Μικρ. Καταστροφή το 1922 βρέθηκε στην Ιεράπετρα της Κρήτης, σύζυγος του ήταν η Ευαγγελία
Παιδιά: Μαρία ,Γεώργιος ,Αργυρώ
Όλα τα παιδιά του ήταν γεννημένα στα Βουρλά της Μ. Ασίας Εγγόνια του Γεωργίου Δέτση.:.. Μαρία Δέτση - Μπάιρα, κόρη του Μανώλη, και της Ευαγγελίας, γεννηθηκε το 1915 και πέθανε το 1990, είχε μείνει ανύπαντρη..:..
Γεώργιος Δέτσης - Μπάιρας. γιος του Μανώλη και της Ευαγγελίας, γεννήθηκε το 1917 και πέθανε το 2000 ,σύζυγος του η Μαρίκα Αναγνωστάκη
Παιδία: Μανώλης, Ελπίδα Εγγ;ονία του Μανώλη Μπάιρα -Δέτση· Μανώλης Μπάιρας. γιος του Γεωργίου και της Μαρίκας, γεννήθηκε το 1959 σύζυγος του η Μαρία Καραλάκη Εγγονός του Μανώλη Δέτση - Μπάιρα Παιδία: Γεώργιος, Ιωάwα Εγγόνια του Γεωργίου ΜπάιραΔεύτερο Παιδί
Φώτnς Δέτσης γιoς του Γεωργίου Δέτση και της Αργυρώς, γεννήθηκε στα Βρύουλα η Βουρλά της Μ. Ασίας το έτος 1877~ Το 1914 (χρονιά που ξέσπασαν οι πρώτοι διωγμοί εναντίον του ελληνισμού της Ανατολικής Θράκης Και των πόλεων της Μικράς Ασίας και· μεταξύ αυτών και της πόλης των Βουρλών) επισκέφθηκε την Νάξο, εγγραφόμενος οικογενειακός στα Δημοτολόγια της Κοινότητας Δαμαριώνας, έτσι εξηγείται και η εσπευσμένη επίσκεψίς του την ίδια χρονιά στην Νάξο, προκειμένου ν' αποκτήσει την ελληνική υπηκοότητα και ν' αποφύγει την υποχρεωτική στράτευσή του στο τουρκικό στρατό (δηλαδή αναγκαστική εργασία στα γνωστά «Αμελέ Ταμπουρού»).

.Παναγιώτης Δέτσης, γιος του Φωτίου και της Σταματίας, γεννήθηκε το 1912. και πέθανε το 1991, σύζυγος του η Ευαγγελία Βαρβαροπούλου
.Παιδιά: Δωροθέα (Λευκοθέα). Εγγονή του Φωτίου Δέτση.. Δωροθέα( Λευκοθέα )Δέτση, κόρη του Παναγιώτη και της Ευαγγελίας.,γεννήθηκε το 1952., σύζυγος της ο ΚώνΙνος Βαρβαρόπουλος .Παιδιά: Παναγιώτης, Ευαγγελία. Εγγόνια του Παναγιώτου ΔέτσηΤρίτο Παιδί
Ιωάννης Δέτσης γιος του Γεωργίου και της Αργυρώ. γεννήθηκε στα Βρύουλα - Βουρλά της Μ. Ασίας το 1882 και χάθηκε στη Μικρ.Ασιατικη Καταστροφή το 1922 Σύζυγος του η Ειρήνη Νταή, γεννήθηκε το 1891 περίπου στα Βουρλά και ήρθε χήρα στην Αθήνα, πέθανε το 1973
Παιδιά: Στέφανος, Αργυρώ
Τα παιδιά ήταν γεννημένα στα Βουρλά της Μ . Ασίας Εγγόνια του Γεωργίου Δέτση..
Στέφανος Δέτσης, γιος του Ιωάννη και της Ειρήνης ,γεννήθηκε το 1920 και πέθανε το 1986. Σύζυγος του η Γεωργία Πεταβατζή.
Παιδιά: Ιωάννης ,Ειρήνη (δίδυμα) Εγγόνια του Ιωάννη Δέτση.
Ιωάννης Δέτσης , γιος του Στέφανου και της Γεωργίας γεννήθηκε το 1952-200 σύζυγος του η Ελένη Ταμπουρατζή
Παιδιά: Στέφανος, Γεώργιος Εγγόνια του Στέφανου Δέτση.
Στέφανoς Δέτσης (ΦΩΤΟ) γιος του Ιωάννη και της Ελένης, γεννήθηκε το 1983.
Γεώργιoς Δέτσης γιος του Ιωάννη και της Ελένης, γεννήθηκε το 1985 .
Ειρήνη Δέτση, κόρη του Στέφανου και της Γεωργίας γεννήθηκε το 1952 σύζυγος της ο Νίκος Σερεντέλος.Παιδία: Μιλτιάδης, Γεωργία. Εγγόνια του Στέφανου Δέτση.
Αργυρώ Δέτση, κόρη του Ιωάννη και της Ειρήνης ,γεννήθηκε το 1922.Σύζυγος της ο Θεόδωρος Χιώτης Παιδία: Αναστασία, Χαράλαμπος, Ειρήνη. Εγγόνιαα του Ιωάννη Δέτση.
Τέταρτο Παιδί
Απόστολος Δέτσης γιος του Γεωργίου και της Αργυρώς, γεννήθηκε στα Βρύουλα - Βουρλά της Μ. Ασίας το 1870 περίπου Έμεινε ανύπανδρος Εσφαγιάσθη από τους Τούρκους το 1922 στα Βουρλά

Την ανωτερω ωραια καταγραφη και με πολλες ακομη λεπτομερειες εχει κανει η κα. Δωροθεα-Λευκοθεα συζ. Κ.Βαρβαροπουλου το γενος Παναγιωτη ΔΕΤΣΗ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: